Index Vakbarát Hírportál

A Google cenzúrába kezdett Oroszoroszágban

2019. február 8., péntek 15:24

A Google meghajolt az orosz állam előtt, és elkezdte eltávolítani a helyi médiahatóság, a Roszkomnadzor által feketelistára tett oldalakat a találati listákról – írja a Moscow Times a Vedomosti nevű gazdasági napilag cikke nyomán.

A cég tavaly novemberben már kapott egy több mint kétmillió forintnak megfelelő büntetést, amiért nem tett eleget a hatóság kérésének, sőt decemberben az is felmerült, hogy Oroszország blokkolhatja a Google-t, ha továbbra se hajlandó együttműködni.

Most viszont a Vedomostinak egy névtelenül nyilatkozó Google-alkalmazott arról beszélt, hogy a cég elkezdte teljesíteni a kéréseket, és már nagyjából a feketelistázott oldalak 70 százalékát eltávolította a találatok közül. A lapnak a Roskomnadzor egy szintén névtelenül nyilatkozó munkatársa megerősítette ez értesülést.

A hatóság egy szóvivője a RIA Novosti állami hírügynökségnek azt mondta, teljesen meg vannak elégedve a Google-lel folytatott együttműködéssel. A Google nem kommentálta az ügyet. A cég legutóbbi átláthatósági jelentése szerint 2018. január-júliusban a törlési kérelmek 75 százaléka Oroszországtól érkezett.

A Google-t az elmúlt hónapokban kívülről és belülről is sok kritika érte a Dragonfly kódnevű kínai projektje miatt, amiért belement, hogy az állami cenzúra igényeinek megfelelő kiadást fejlesszen a keresőjéből a kínai piacra.

Rovatok