Index Vakbarát Hírportál

Így képzelték száz éve a villanyos jövőt

2019. február 10., vasárnap 22:15

A huszadik század eleje igazán különleges, pezsgő korszaka volt az emberiség technológiai fejlődésének. Számos tudományterületen ugrásszerű eredményeket értek el a kutatók, az ipari termelés, a közlekedés, az orvostudomány, a haditechnika korábban nem látott tempóban fejlődött, kezdett mindent áthatni a motorizáció és az elektromosság. A korszak egyik kiváló lenyomata a New Yorkban kiadott, 1913 és 1920 között havonta megjelenő magazin, a The Electrical Experimenter (fordítsuk Elektromos Kísérletezőnek).

A lapot nem más, mint Hugo Gernsback, luxemburgi születésű feltaláló gründolta, írta és szerkesztette is megszűnéséig. Gernsbackot, akinek nevéhez a világ első, kimondottan tudományos-fantaszikus lapmegjelentetése is fűződik, sokan a sci-fi egyik atyjának nevezik, vízióit egy lapon emlegetve Jules Verne munkásságával. A feltalálóként is termékeny Gernsback 1907-ben elsők között szabadalmaztatta a szárazelem egyik fajtáját, amit még vagy negyven különféle szabadalom követett, többek között az ő nevéhez (is) köthető a vezeték nélküli rádió megalkotása, aminek köszönhetően az amatőr rádiózás úttörőjének is tartják.

Gernsback még a The Electrical Experimenter megjelenése előtt, 1909-ben megalapította a Wireless Association of America nevű, rádióamatőröket tömörítő szervezetet, aminek egy éven belül 12 ezer tagja lett. A feltaláló becslése szerint három év múlva már 400 ezer amerikai foglalkozott rádiózással, valószínűleg erre a potenciális olvasótáborra számítva indította útjára az Elektromos Kísérletezőt.

A lap különös keveréke volt a tudományos és fantaszikus írásoknak, leginkább az elektromosággal kapcsolatos találmányok, technikai újdonságok és jövőbe látó elképzelések töltötték meg hasábjait, rengeteg rajzzal, fotóval, magyarázó illusztrációval. A magazin cikkeinek nagy részét Gernsback írta, rengeteg teret adva a vezeték nélküli rádiózásnak, civil és katonai felhasználási módjainak. Ezen kívül mély nyomot hagyott a lapon az első világháború, 1914–1918 között a legtöbb címlapsztori valamiféle haditechnikai újdonsághoz vagy fantasztikus elképzeléshez, leggyakrabban a tengeralattjáró-háborúhoz kapcsolódik. Gernsback lapban közölt tudományos írásai közt sok sci-finek mondható műfajút találunk, volt sorozata például a saját halálát megrendező Münchhausen báróról, aki hi-tech találmányainak köszönhetően él és virul, és eljutott már a Holdra és a Marsra is.



A The Electrical Experimenter 1920-ban szűnt meg, vagyis váltott nevet, onnantól Science and Invention néven adta ki a magazint Gernsback. Az alábbi válogatás az Elektromos Kísérletező felvillanyozó fantáziavilágú, látnoki címlapjaiból mintha egy alternatív retró sci-fi világba nyújtana bepillantást, ami talán csak a véletlennek köszönhetően nem valósult meg minden elemében.

Rovatok