Index Vakbarát Hírportál

Kilenc új létformát találtak cipőtalpakon és telefonokon

2019. február 18., hétfő 16:03

Néha úgy érezzük, hogy a Földön (de legalábbis szűkebb környezetünkben) már nincs igazán felfedezni való, minden élőlényt láttunk, leírtunk (és gyakran ki is irtottunk) már. Mekkora tévedés ez, bizonyították a UC Davis egyetem kutatói, akik temérdek eddig ismeretlen mikrobát találtak a leghétköznapibb tárgyakon: cipőkön és mobiltelefonokon.

Jonathan Eisen és munkatársai 3500 mintát vettek vattapálcikák segítségével különféle nyilvános eseményeket (például sportrendezvényeket, kiállításokat, előadásokat) látogató emberek cipőtalpáról és mobiltelefonjáról. Ezután elemezték a mintákban található bakteriális DNS-t és

35 különféle baktériumtörzset azonosítottak bennük.

A legelfogadottabb rendszertan szerint 39 baktériumtörzs létezik, ezekbe sorolják az összes, tudomány által ismert prokariótát (a baktériumokat más néven prokariótáknak is nevezik, mivel sejtjeikben a valódi sejtmaggal rendelkező, és így fejlettebbnek tekintett eukariótákkal ellentétben nincs maghártyával elhatárolt sejtmag).

Csakhogy a talált 35 törzs közül kilenc nem tartozik az eddig ismert 39 törzs közé, ezek teljességgel új csoportjait képezik a baktériumoknak, mindez pedig azt valószínűsíti, hogy a prokarióták sokfélesége nagyságrendekkel nagyobb lehet, mint amiről jelenleg fogalmunk van.

Eddig csak a felszínét kapargattuk a mikrobák sokféleségének, hiába vannak itt az orrunk előtt

- idézi a kutatásvezető Eisent a New Scientist. A kutatócsoport által talált mikrobák tíz százaléka az úgynevezett bakteriális sötét anyaghoz tartozik, amibe azokat a baktériumokat sorolják, amelyek nem tenyészthetők laborkörülmények között, így nem is tudunk róluk sokat.

Az ismeretlen mikroorganizmusokon kívül olyan fajokat is találtak, amelyek eddig csak extrém körülmények közül kerültek elő, és ezért rendkívül ritkának hitték őket. Ilyenek az Edwardsbaktériumok, amelyek felszín alatti vizekben azonosítottak először, vagy a Diapherotriták, amelyeket eddig csak egy elhagyott aranybányában mutattak ki.

Forrás: New Scientist

Rovatok