Index Vakbarát Hírportál

Egy oltásellenes apa okozta a vancouveri kanyarójárványt

2019. február 19., kedd 14:55

A közegészségügyi hatóságok visszakövették a kanadai Vancouverben kitört kanyarójárvány lefolyását, és a kezdőpontban ott találtak egy apát, aki az autizmustól való félelmében nem oltatta be a gyermekeit. Az oltásellenesség az aggodalmak szerint hamarosan az egész világon járványügyi vészhelyzetet idézhet elő.

A kanadai köztelevízió, a CBC riportjában megszólaltatott Emmanuel Bilodeau elmondta, hogy 12 évvel ezelőtt az ő és az akkori felesége döntését, miszerint megtagadják gyermekeik beoltatását, nagyban befolyásolták az MMR (kanyaró, mumpsz és rubeola) védőoltásról terjesztett rémhírek, hogy autizmust okoz.

Az MMR oltás nem okoz autizmust, az ezt állító Andrew Wakefield angol orvos egy csaló, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni.

"Nagyon aggódtunk akkoriban, mert annyi vita volt az MMR-oltásról. Orvosok álltak ki a nyilvánosság elé, és azt állították, hogy kutatások bizonyítják az oltás és az autizmus kapcsolatát. Nem vagyunk oltásellenesek, csak nagyon aggódó szülők. Próbáltunk a legkevésbé beavatkozó módon eljárni, amikor a gyermekeink egészségéről volt szó" - mondta el az egyértelműen bánkódó férfi a tévériportban.

Szinte biztosak abban, hogy a három gyermekük egyike akkor kapta el a kanyarót, amikor a család Vietnámban üdült nemrégiben. Mielőtt indultak volna, kaptak olyan oltásokat, amelyeket a trópusokra indulóknak szokás adni, de kanyaróoltást nem adtak be nekik. A hazafelé tartó repülőn jelentkeztek a tünetek a gyermeknél. Azóta a fertőzés elterjedt abban a francia nyelvű iskolában, ahová a gyerek jár. A járványügyi hatóság megerősítette, hogy jelenleg már két iskolában, az Anne-Herbertben és a Jules Verne-ben tört ki a kanyarójárvány, és

diákokat, tanárokat, illetve szülőket is érintenek a megbetegedések.

Miután az elsőként megbetegedett, kórházba vitték, de ott inkább influenza- és maláriavizsgálatokat végeztek rajta. Hamarosan a másik két gyerek is megbetegedett, de csak a sokadik kórházlátogatás alkalmával jöttek rá, hogy kanyaróról van szó.

Forrás: CBC

Rovatok