Index Vakbarát Hírportál

Gagarin-űrtúrákat szerveznek az oroszok

2019. február 19., kedd 17:23 | aznap frissítve

A világ első űrhajósához, Jurij Gagarinhoz hasonlóan olyan űrutazáson vehetnek majd részt hamarosan űrturisták, melynek keretében egyszer kerülik meg a Földet, közölte Dmitrij Rogozin, az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz vezérigazgatója kedden. 

A projektről Rogozin további részleteket nem közölt, csak annyit árult el, hogy a repülés rövidsége lehetővé teszi az űrturisták felkészítésének lerövidítését. Az MTI híre szerint a Roszkoszmosz szerződést kötött a Space Adventures amerikai céggel arról, hogy 2021 végéig két nem hivatásos űrhajóst juttatnak fel ismét a Nemzetközi Űrállomásra, ahol egy évtizede nem járt már űrturista. 

Az űrállomás mind a hét – eddigi fizető – látogatóját a Roszkoszmosz és Space Adventures összefogásával, Szojuz űrhajókon bocsátották fel. 

A Roszkoszmosz szerint az űrturizmus évi több száz millió dollárnyi bevételt hozhat majd. Rogozin az RBK című gazdasági napilapnak januárban elmondta, hogy 2020 után Oroszország felfuttathatja a fizető űrhajósok utaztatására szánt Szojuz űrhajók gyártását.

   

Rovatok