Index Vakbarát Hírportál

Az Akadémia elnöke nem cáfolta, hogy zsarolásnak érzik a kormány eljárását

2019. február 19., kedd 07:41 | aznap frissítve

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Népszavának adott interjúban nem cáfolta, hogy a kormány részéről zsarolásnak érzik a pénzcsapok elzárását a kutatóintézeti hálózat átvilágításának lezárásáig.

Az interjúban arról beszélnek, hogy a kutatóintézetek átvilágítása március végén lezárul, Palkovics László innovációs miniszter pedig azt szeretné, ha áprilistól már az új rendszer szerint működnének. Az átvilágítás három hónapos időszakára azonban az MTA intézethálózata nem kap állami támogatást az alapműködésre, ezt saját forrásból kell kigazdálkodniuk.

Pálinkás József korábbi MTA-elnök, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal korábbi vezetője azt nyilatkozta, ez zsarolás. Arra a kérdésre, hogy zsarolva érzi-e magát, Lovász az interjúban ezt válaszolja:

Mondjuk úgy, nem cáfolom Pálinkás úr állítását. Egy ilyen lépés méltatlan a kormányhoz és az ország egyik legrégebbi szervezetével szemben is.

Lovász ugyanakkor elismeri, hogy ezt a három hónapot túl lehet élni, mert bizonyos beszerzéseket, kifizetéseket, pályázati kiírásokat el lehet halasztani. Az azonban, hogy nem kapják meg a nekik járó költségvetési pénzeket, véleményük szerint törvénybeütköző. Továbbra sem világos számukra, hogy miért van erre szükség.

Ahogy az Index megírta: az MTA kutatóintézeteit állami alapítványi fenntartásba helyeznék át, hasonlóan ahhoz, ahogy a Budapesti Corvinus Egyetem új működési modelljét éppen most alakítják át. Lovász azt mondja, nagyok a különbségek az MTA és a Corvinus működése között, ez csak az egyik lehetséges megoldás, ami most kering a köztudatban. Számukra az a fontos, hogy a kutatóintézetek továbbra is a politikától függetlenül végezhessék szakmai munkájukat. Ehhez szükséges a finanszírozás kiszámíthatósága.  

A múlt héten derült ki, hogy az innovációs miniszter annak idején akadémiai kutatóként  évekig vett fel 800 ezres fizetést úgy, hogy végül semmilyen publikációja nem jelent meg.  Az MTA elnöke ezt kifejezetten elegánsan kezeli, sőt megvédi Palkovics Lászlót. Lovász László azt mondja: Palkovics László alkalmazott kutatóként dolgozott az önjáró autók fejlesztésén, 

még egy előadását is hallottam. Kiváló mérnök, ezért gondolom, hogy okkal számítottak rá, nem kell okvetlenül tudományos cikkel zárulnia egy ilyen munkának. 

Az MTA elnöke a héten újból találkozik a miniszterrel. Arra számít, hogy valamiféle előrelépésre vagy megállapodásra sor kerülhet köztük az Akadémia jövőjéről.

Rovatok