Index Vakbarát Hírportál

Óriási siker a kínai elnök mobilos appja

2019. február 21., csütörtök 12:30

A Tanulj, hogy erőssé tehesd Kínát című propaganda appot alig egy hónap alatt 44 millióan töltötték le Iphone-ra és Androidra. Benne lelkesítő gondolatokat lehet olvasni Hszi Csin-ping elnöktől, illetve rövid videókat lehet nézni róla, amint beszédet mond vagy megtekint dolgokat. Az alkalmazás újabb jele a Hszi köré épülő személyi kultusznak, de emellett a felhasználókat megfigyelő eszköznek sem utolsó.

Az app figyeli, hogy a felhasználó mennyi időt tölt a kommunista párt üzeneteinek böngészésével, és jutalompontokat ad azoknak, akik ezeket meg is osztják ismerőseikkel, illetve helyesen válaszolnak a párt hőseiről szóló tesztkérdésekre. Az eddigi 44 millió letöltő egyértelműen az alkalmazás sikeréről árulkodik, noha sokan úgy érezték, hogy kötelező letölteniük. A köztisztviselőknek kiadták, hogy ismerőseik körében reklámozniuk kell, mások pedig úgy érzik, hogy az app telepítésével jó pontokat szerezhetnek maguknak a karrierépítésben. E jó pontok Kínában már egyáltalán nem metaforikusan értendők, hiszen a kormány algoritmusai folyamatosan pontozzák az emberek aszerint, hogy milyen jó alattvalónak minősülnek.

Az alkalmazás léte azonban mégiscsak azt jelzi, hogy Hszi Csin-ping Kína egyre diktatorikusabb irányítása mellett serényen dolgozik a saját személyi kultuszán is. Ezt nem is különösebben titkolják, hiszen az app kínai nevében a tanulj szó írásjeleit úgy is lehet olvasni, hogy „Tanulj Hszitől”. A kommunista párt propagandistái követik az embereket, így nincs csodálkozni való abban, hogy az utóbbi években

az internetet és a mobilkommunikációt tartják a legfontosabb agitációs platformnak.

Míg korábban óriásplakátokon, mozgalmi dalokban és filmekben tolták az emberek orra elé a propagandát, addig ma már rap-dalokban, képregényekben, vagy a WeChat kínai chatappban üldözgethető matricákban köszön vissza a párt narratívája. Hszi immár élete végéig a párt főtitkára maradhat, hatalma és kultusza pedig már most is csak Maoéval összemérhető.

Nem ez az első propaganda app Kínában. Korábban is kiadtak alkalmazásokat, amelyekben több ezer, megfelelő üzenetet közvetítő filmhez, újsághoz, könyvhöz juthattak azok a felhasználók, akik megadták telefonszámukat és munkáltatójuk nevét. Hszi legutóbbi könyvét is appal támogatták meg, mellette pedig, a legszebb egyszemélyes diktatúrák hagyományait követve, azokat a tanulmányokat is letölthették a felhasználók, amelyekben tudósok elemezték nézeteit.

Az app letöltése (egyelőre) még explicite nem kötelező, csak erősen ajánlott. Az állami televízió alkalmazottja névtelenül azt mondta az AFP-nek, hogy mindig kipakolja a jutalompontjait a WeChatre, ahol láthatják a főnökei is, akiktől előléptetést vár ezért. Egy pekingi orvosnő viszont azt árulta el a hírügynökségnek, hogy miután telepítette az appot, a telefont odaadta a szüleinek, hogy a nevében nézegessék a propagandát és töltögessék a kvízeket -

neki termelve ezzel a jó pontokat.

Az app propagálásából a teljes állami propagandaapparátus kiveszi a részét, gyakorlatilag minden régióban tartottak gyűléseket az elmúlt hetekben, ahol a az alkalmazás volt a fő téma. És persze a párttag Jack Ma által vezetett Alibaba is kiveszi a részét a projektből. A cég honlapján elhelyezett álláshirdetések szerint ők keresnek szakembereket, akiknek majd az alkalmazáson kell dolgozniuk.

Januárban a kínai AppStore-ben ez az app volt a legnépszerűbb. A felhasználói kommenteket azonban letiltották, miután néhány ember nem átallott kritikát, ne adj úristen, szarkasztikus gondolatokat megfogalmazni. Ahogy a diktatúrákban lenni szokott, ezek közül a legfélelmetesebbek azok, amelyekről nem lehet eldönteni, hogy igaz vagy csak vicc. Mivel viccnek egy kicsit durvák, mint például ez:

A főnök azt követeli tőlünk, hogy tanuljunk az appban annyit, hogy legalább 35 pontot kapjunk naponta. Emiatt nem tehetünk mást, minthogy az egyik kezünkben tartjuk a gyereket, a másikban pedig a telefont, hogy hajszoljuk a pontokat az igazi élet helyett.

Forrás: Yahoo

Rovatok