Index Vakbarát Hírportál

A Google segít elkerülni a gyógyszerfüggőséget

2019. február 22., péntek 12:03

Az Egyesült Államokat sújtó járványszerű ópiátkrízis miatt a Google új funkciót épített be térképszolgáltatásába: a felhasználók egyszerűen rákereshetnek a környezetükben lévő azon helyekre, ahol törvényesen és biztonságosan adhatják le a már nem használt gyógyszereiket. A szolgáltatás első körben Amerikában lépett működésbe.

A felmérések szerint a legális (bár vényköteles) ópiátszármazékok által kiváltott gyógyszerfüggőség az esetek 53 százalékában úgy kezdődik, hogy az áldozat egy családtagjától kap olyan gyógyszert, amit ő már nem használ, de a fölösleges tabletták ott maradtak elfekvőben a gyógyszeres fiókban vagy a fürdőszobaszekrényben – indokolta Dane Glasglow, a Google Térképért felelős alelnök a szolgáltatás bejelentésekor.

Ezt megelőzendő igyekszik a Google egyszerűbbé tenni az embereknek, hogy minél gyorsabban megszabaduljanak a fölösleges gyógyszereiktől. A Google Maps alkalmazásban rákeresve a “közelemben lévő gyógyszerleadási helyek” keresőkérdésre megjeleníti a térképen az alkalmas kórházakat, gyógyszertárakat vagy kormányzati intézményeket.

A szolgáltatás beindításának ötletét az adta, hogy az elmúlt hónapban rekordszintre emelkedett a hasonló Google-keresések száma, tehát az emberekben van igény a gyógyszerek biztonságos leadására, csak nem tudják, hogy hová kell vinni őket. A Google a projektben az amerikai (ÁNTSZ-nek megfelelő) Betegségellenőrző és -megelőző Központtal (CDC), az egészségügyi minisztériummal, a kábítószerellenes ügynökséggel (DEA), illetve az állami kormányzati szervekkel működik együtt.

Az Egyesült Államokban 130 ember hal meg naponta opiáttúladagolásban.

Többségük nem heroinista, hanem legális, szintetikus opioidszármazékokat tartalmazó gyógyszerek túladagolásába hal bele. Mint korábban már többször megírtuk, az ópiumalapú fájdalomcsillapítókat évtizedek óta használják, de az utóbbi években annyira elterjedtek, hogy az Egyesült Államokban közegészségügyi katasztrófa fenyeget. Több embert ölnek meg e szerek, mint a lőfegyverek, a repülőgép-szerencsétlenségek és a közlekedési balesetek összesen.

A Google azt ígéri, hogy a közeljövőben bővíteni fogja a programba bevont helyszínek körét, de az nem világos jelenleg, hogy tervezik-e a szolgáltatást más országokban is beindítani.

Forrás: CNN

Rovatok