Index Vakbarát Hírportál

Diákolimpikonok is kiálltak az MTA mellett

2019. február 22., péntek 09:25

A tudományos diákolimpiák egykori résztvevői a Facebookon közzétett állásfoglalásukban aggodalmukat fejezik ki az utóbbi időszak eseményei miatt, amelyek szerintük jelentős forráselvonást és végső soron a tudományos élet politikai irányítását célozzák.

Tudósok helyett politikusok dönthetnék el, milyen témákat lehet kutatni és mit nem. Ezzel egyes kutatócsoportok megszűnhetnek, más csoportok helyzete pedig fokozatosan lehetetlenedne el az anyagi feltételek drasztikus visszaszorítása miatt

– olvasható az egykori diákolimpikonok által aláírt és a Facebookon közzétett nyílt levélben. A levelet eddig legalább hatvanan írták alá, de az aláírók köre folyamatosan bővül.

Levelüket így folytatják:

„Az átalakított rendszerben a tudományos kutatásra szánt forrásokért megkérdőjelezhető célokat szolgáló más intézményekkel kellene egyenlőtlen versenyt vívnia az Akadémiának. Aggodalomra ad okot az is, hogy a tervezett változtatásokat eddig nem előzte meg érdemi szakmai párbeszéd, az ilyen kapkodás pedig szakszerűtlenséget és bizonytalanságot von maga után az innováció támogatása helyett. Véleményünk szerint az átalakítás sem a tudományt, sem az innovációs lehetőségeket nemhogy nem segítené, hanem egyenesen rombolná."

Mint írják, a hazai tudományos élet egyik legnagyobb problémája az értelmiség kivándorlása. A diákolimpikonok éves díjátadó rendezvényén évről évre kevesebb díjazott vesz részt, mert a legjobb magyar diákok többsége nem a magyar felsőoktatást választja, és külföldi tanulmányai miatt nem tud hazautazni.

Ennek megfelelően a miniszterelnöki ösztöndíjak átadója korábban a Parlamentben zajlott, később a Vigadóba került át, és már nem vesz részt rajta a miniszterelnök.

A generációjuk legkiemelkedőbb középiskolásait képviselő diákolimpikonok szerint jelzésértékű, hogy míg korábban bejelentették az ünnepségen, hogy ki melyik egyetem hallgatója lett, újabban hallgatnak róla, hányan tanulnak más országokban. Kérdéses, hogy hányan jönnek haza közülük egyetem után. A jelenlegi helyzet bizonytalansága és a körülmények várható romlása ezt a kivándorlási folyamatot nagymértékben gyorsítja. Az Akadémia ellehetetlenítésével a még itthon maradt vagy már hazatért tudósok egy része is külföldre kényszerülne.

Erkölcsi támogatásunkról biztosítjuk a Magyar Tudományos Akadémiát. Köszönjük minden dolgozó munkáját és kitartását! Magyarországnak szüksége van a tudományra, és szüksége van a Magyar Tudományos Akadémia szabad működésére!

– fejezik be nyílt levelüket az egykori diákolimpikonok, akik közül sokan kiváló tudósok lettek mára. Kérdés, hogy hányan tartózkodnak még közülük Magyarországon.

Rovatok