Index Vakbarát Hírportál

Rég elfeledett súlyos betegségek törhetnek a felszínre Venezuelában

2019. február 22., péntek 10:28

A folyamatos gazdasági és politikai krízisben élő latin-amerikai ország összeomló államapparátusa és egészségügyi rendszere miatt a malária, a dengue-láz és egyéb fertőző betegségek terjedhetnek el szerte a kontinensen – figyelmeztetnek járványügyi szakértők.

A Lancet Infectious Diseases című brit orvosi szaklapban megjelent tanulmány figyelmeztetései szerint az elmúlt két évtized latin-amerikai egészségügyi vívmányai válhatnak semmissé a venezuelai válság miatt. Ezt a veszélyt csak úgy lehet megelőzni, ha Venezuela a mostani gyakorlattal ellentétben elfogadja a külföldi egészségügyi segélyeket a malária, a zika és más ragályok elleni harcban.

Venezuela egykoron a kontinens vezető állama volt a maláriaellenes küzdelemben, de mára összeomlott az egészségügyi ellátás, az orvosok nagy része pedig külföldre menekült, így a fertőzések akadálytalanul terjednek az országban, és a határok sem parancsolnak nekik megálljt. „Ezek a betegségek máris átterjedtek a szomszédos Brazíliába és Kolumbiába. A migrációval és a megnövekedett légi forgalommal a latin-amerikai és a karibi régió nagy része, sőt a nagy számú venezuelai diaszpórának otthont adó egyesült államokbeli városok is veszélyeztetve vannak” – írják a tanulmány szerzői.

A tanulmány első szerzője, Martin Llewellyn, a Glasgow-i Egyetem kutatója szerint az általuk gyűjtött adatok alapján egyértelmű, hogy azonnali nemzetközi cselekvésre van szükség, hogy egy soha nem látott amerikai egészségügyi vészhelyzet megelőzhetővé váljon. Sőt, a hozzáférhető adatok valószínűleg még nem is árulkodnak a vészhelyzet valós mértékéről, mivel a venezuelai kormány bezáratta azt az intézetet, amely korábban az Egészségügyi Világszervezetet volt hivatott tájékoztatni az ország közegészségügyi viszonyairól.

Az ebben a vizsgálatban részt vevő venezuelai orvosokat börtönnel fenyegették, a laboratóriumokat milicisták rohanták le, a számítógépek merevlemezeit elrabolták, mikroszkópokat és egyéb eszközöket romboltak szét

– nyilatkozott a Guardiannek Llewellyn. Noha Venezuela igazoltan eltörölte a maláriát 1961-ben, a betegség újra megjelent, és 2010-15 között 359 százalékkal emelkedett az előfordulása. Ezután 2016 és 2017 között már további 71 százalékkal emelkedett a maláriás esetek száma, főként a szúnyogirtás elmaradásának, illetve a maláriaellenes szerek hiányának következtében.

A maláriának legfőképp az kedvezett, hogy a gazdasági összeomlás miatt szó szerint éhező emberek az utóbbi években ellepték a brazil határhoz közeli aranylelőhelyeket, ahol illegális bányákban túrják a földet, hogy néhány aranymorzsára bukkanjanak. Csakhogy ez a térség a világ maláriával leginkább fertőzött régiói közé tartozik. A felhagyott bányagödrökben összegyűlő esővíz ideális keltetőhely a szúnyoglárváknak. A bányászok és családjaik nem ritkán tucatnyi alkalommal kénytelenek szembenézni az újból és újból előtörő maláriával. A Guardiannek nyilatkozó

egyik bányász már 13 alkalommal volt maláriás.

A malária mellett sok egyéb trópusi fertőző betegség is arra vár, hogy kitörhessen Venezuelából. 2010 és 2016 között megötszöröződött a dengue-lázas esetek száma, az ugyancsak szúnyogok által terjesztett chikungunya-lázban pedig csak 2014-ben kétmillió venezuelai betegedett meg a feltételezések szerint, noha a hivatalosan elismert adatok ennél több mint 12-szer kevesebb esetről számolnak be.

Forrás: Guardian

Rovatok