Index Vakbarát Hírportál

Megmutatják a tanároknak, hogy mitől lesz digitális egy tanóra

2019. február 23., szombat 13:35

Négy évvel ezelőtt még úgy mutattuk be a Telenor Hipersuli programját, hogy a mobilszolgáltató látványtantermeket nyitott, csilivili tabletekkel és persze mobilnetes hozzáféréssel szerelte fel a résztvevő iskolákat. A program mára igencsak átalakult, hogy ne csak a telefonok legyenek okosak, hanem az azokat használó tanárok és diákok is.

Pár éve még úgy tűnt, hogy elég lesz digitális eszközöket és internetet adni a tanárok kezébe, és ezáltal tartani tudják majd a lépést a diákjaikkal, ám nagyon hamar kiderült, hogy ez még akkor is kevés, ha az oktató egyébként jól kezeli a kütyüket – mondták el a Telenornál, ahol közel öt éve vágtak bele a Hipersuli programba, és elsősorban az eszközellátásra fókuszáltak. Mostanra a program átalakult, a pedagógusok képzésére koncentrálnak, hogy magabiztosan tudják használni a digitális eszközöket az órákon.

Hogy legyen némi súlya is a tevékenységüknek, az évek alatt összegyűlt tapasztalatokból tanárképzési tervet gyúrtak össze, azt benyújtották az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI), ahol a programot elfogadták, most már hivatalos és akkreditált tanárképzésnek számít.

„Nem az volt a fontos, hogy legyen egy pecsét a tanyanyagon, viszont mindenkiben felmerült, hogy kössük össze a kellemeset a hasznossal, és el lehessen számoni az órákat a pedagógusoknak kötelező képzések részeként”  - mondta el nekünk Koren Balázs, tanár, tech újságíró, a Hipersuli program szakmai vezetője.

5 dolog, amire a Hipersuli 5 éve alatt rájöttek

Ismerni egy eszköz használatát, és tanítani az adott eszközzel nem ugyanaz, ezért fókuszálnak Hipersuliban a módszertanra, hogy a tanárok képesek legyenek a megfelelő időben és helyen elővenni az appokat.

Mivel a technológiában egyedül a változás állandó, a tananyagot rugalmasan alakították ki, csak a keretek rögzítettek. Amikor például csoportmunkához néznek meg kollaboratív megoldásokat, maga az applikáció a helyi adottságoktól függ. Koren Balázs rámutatott, arra is figyelni kell, hogy sok app egyszer csak ingyenesből fizetőssé válik, és „nem biztos, hogy az utóbbi is passzol a magyar valósághoz”.

Nem az a lényeg, hogy megtanulják használNi a Kahoot és a Socrative appokat, és azokban össze tudjanak rakni teszteket.

Most nagyon sokféle pedagógusképzés elérhető, ezért a tanárok nem kapkodnak, hogy összegyűljön a törvényileg előírt pontszámuk, és Koren Balázs szerint ebből adódóan nem a pontkényszerből fognak részt venni egy adott képzésen, hanem azért, hogy hasznos tudást szerezzenek. Hétévente 120 pont begyűjtése szükséges, azaz 120 órányi képzésen kell részt venni, hogy friss legyen a tudásuk.

A Hipersuli digitális módszertani képzés programjában 30 órát adnak le három alkalommal, és az első képzés március 8-án kezdődik, a budapesti Google Grundon. A tanárképzést nem lehet futószalagon elintézni - mondta Koren Balázs, amikor arról faggattuk, hogy miként tervezik szélesebb körben elérhetővé tenni a tananyagot. Ugyanakkor már tervezik, hogy online is elérhetővé tegyék a pedagógusképzést. Most is együttműködnek a Webuni oktatási platformmal, amelyen elérhető pár előadás, ám ezekben még csak egy-egy app használatát mutatják be.    

Rovatok