Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft dolgozói kiakadtak, hogy gyilkoláshoz használják a terméküket

2019. február 24., vasárnap 11:44

A Microsoft amerikai dolgozóit kiakasztotta, hogy a cég hadiipari beszállítóvá vált egy nagy megrendelés következtében. Növekvő számban követelik, hogy a Microsoft lépjen vissza a szerződéstől, mert "ők nem akarnak háborúból profitálni" – írja a Guardian.

A techcég nemrég kötött az amerikai hadsereggel egy 480 millió dolláros beszállítói szerződést AR (kiterjesztett valóság)-szemüvegekre, ezt azonban nem nézi jó szemmel az alkalmazottak egy része. A Twitterre pénteken felkerült dolgozói petícióban többek közt az áll, "nem arra szerződtünk, hogy fegyvereket fejlesszünk, és beleszólást követelünk abba, hogyan használják fel a munkánkat". A Reuters szerint a kezdeményezéshez 94-en csatlakoztak a munkahét végéig a Microsoftnál. 

A szóban forgó eszköz egyébként a HoloLens nevű 3000 dolláros AR-szett, amelyet eredetileg az Xboxhoz létrehozott Kinect technológiából fejlesztettek tovább. A HoloLensen dolgozó mérnökök azt gondolták, az eszköznek inkább olyan piaci felhasználásai lesznek, mint például építészek, tervezőmérnökök segítése, új fajta játékok, vagy innovatív oktatási lehetőségek megteremtése. Ehhez képest a Bloomberg információi szerint a szerződésben az áll, a HoloLenst katonai felderítéshez használják majd a seregben, a célja az lesz, hogy növelje a halálos csapások hatékonyságát. 

A munkavállalói petíció amellett, hogy a jelen szerződéstől való visszalépést követeli, azt is szeretné elérni, hogy a cég többé ne vegyen részt semmiféle hadiipari fejlesztésben, és ennek biztosítására egy külső etikai bizottságot is hozzon létre, ami ellenőrizné a policy betartását. 

Nem ez az első eset, hogy a Microsoft-dolgozók ilyen okból felhördültek, 2018 nyarán több mint százan csatlakoztak egy hasonló kezdeményezéshez, amit a védelmi tárca bevándorlási és vámügyi testületével kötött szerződés ellen indítottak. Ekkor a cég elnöke, Brad Smith megvédte a hadászati megrendeléseket, egy blogposztban úgy fogalmazott: "azt akarjuk, hogy ennek az országnak a lakói, és különösen azok, akik szolgálják az országot, tudják, hogy a Microsoft velük van". Ugyanakkor azt is hozzátette, a Microsoft szorgalmazza, hogy "felelősen és etikusan" használják fel az általa biztosított technológiát, és hogy a cégen belül pozíciót tudjanak váltani azok a munkatársak, akik valami okból nem szeretnének egy adott területen dolgozni. 

Rovatok