Index Vakbarát Hírportál

A TikTok is adatvédelmi botrányba keveredett

2019. február 28., csütörtök 10:47

5,7 millió dolláros, azaz másfél milliárd forintos bírságot kapott a TikTok, az adatvédelmi szabályok megszegéséért, különös tekintettel a gyerekek személyes adataira. A népszerű videómegosztóra rövid videókat lehet feltölteni, ahol a felhasználók általában ismert dalokra tátognak. Hatalmas a követőbázisuk, rengeteg a felhasználójuk, és nagyon népszerű az app a 13 év alattiak körében is.

A legújabb frissítésben minden felhasználónak igazolnia kell az életkorát, és akik 13 éven aluliak, azok mostantól korlátozott funkciókkal használhatják az applikációt: a videókat elkészíthetik ugyan, de nem tehetik közzé. A cég azt is vállalta, hogy az eddig begyűjtött adatokat törli. A döntést bírálók szerint az nem megoldás, hogy igazolni kell a születési időt, hiszen az összes többi közösségi oldalon, vagy olyan játékokon mint a Fortnite is rengeteg a gyerek, akik könnyen ki tudják játszani a rendszert. A TikTok egyébként itthon is nagyon népszerű, ha valaki jobban meg akarja érteni a jelenséget, annak mutatunk róla egy videót, ami jól összefoglalja, mekkora tömeget képes megmozgatni egy-egy felhasználó. 

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság álláspontja szerint a videomegosztó jogtalanul gyűjtötte a 13 évesnél fiatalabb személyek olyan személyes adatait, mint a név, email, fényképei és a tartózkodási helyük. A korábban Musical.ly néven futó alkalmazást 2017-ben felvásárolta a kínai Byte Dance, majd 2018-ban TikTok néven folytatták. A hatóságok már a fúzió előtt jelezték, hogy gond van a gyerekekre vonatkozó adatvédelmi szabályok betartásával, ugyanis szülői hozzájárulás nélkül nem gyűjthetnék a személyes adatokra vonatkozó információkat.

A Musical.ly azonban számtalan kifejezetten érzékeny személyes adatot is kért a regisztrációhoz, többek között telefonszámot, bemutatkozást, teljes nevet. A felhasználók is kapcsolatba léphettek egymással és nem csak a kommenteket, de direkt üzeneteket is küldhettek, amiről nem nehéz kitalálni miért nem ideális 13 éven aluliak esetében.  A felhasználói adatok pedig az alapbeállítás szerint nyilvánosak voltak, vagyis a gyerekek adatait a többi felhasználó gond nélkül elérhette. 

 

 

Rovatok