Index Vakbarát Hírportál

Az elmúlt két évtizedben megkétszereződtek a cápatámadások

2019. február 28., csütörtök 12:19

Megkétszereződtek a cápatámadások az elmúlt két évtizedben a sűrűn lakott part ment területek közelében - írja az Independent. Habár a támadások száma növekszik, a szakemberek szerint nincs ok aggodalomra, mert az igazán veszélyes cápás találkozások száma viszont csökken. 

Szigorúan a statisztikákra hagyatkozva nagyobb az esélye egy villámcsapásnak, mint a cápatámadásnak - itthon meg aztán pláne -, de a part menti régiókban élőknek sem kell kifejezetten aggódni a cápák miatt. A legtöbb támadás nagyjából olyan eredménnyel végződik mint egy kutyaharapás, és évente körülbelül csak hat olyan esetről tudnak, ami végzetes. 

Nem lettek veszélyesebbek a cápák

Az, hogy ennyit nőtt a támadások száma nem azt bizonyítja, hogy egyre agresszívebbek az állatok, hanem hogy egyre beépítettebbek a partszakaszok, és egyre szűkül az életterük. Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy minél több a partszakaszokon a ház, hotel és különböző kiépített strandok, annál több az ember a vízben, így annál nagyobb az esély, hogy találkoznak egy-egy cápával.  Ausztráliában például 1995-ben egy a négymillióhoz volt az esélye annak, hogy cápatámadást szenvedjen el egy strandoló, 2015-ben ez a szám már egy a kétmillióhoz. 

Dr. Stephen Midway a Luisiana Állami Egyetem halászattal foglalkozó tudósa arra volt kíváncsi, hogy a támadások számában bekövetkezett növekedés valóban csak nagy számok törvénye miatt emelkedtek, vagy valami más áll a dolgok hátterében, ezért nem csak a bejelentett cápatámadások számát vizsgálta, hanem azt is megnézte, mennyire sűrűn lakott a környék, sőt azt is kiértékelte, hogy mennyire volt meleg az az időszak, hogy volt-e elég préda a cápák számára, és hogy a strandok mennyire voltak zsúfoltak. Vagyis, hogy bebizonyítsa, valóban csak az áll a támadások mögött, hogy többen vannak a vízben, vagy más tényezők is közrejátszottak, amiért a cápák gyakrabban támadnak emberekre. 

Az emberek miatt veszélyeztetett faj

Dr Midway szerint az emberek hajlamosak démonizálni a cápákat, ezért volt szükséges, hogy minden létező faktort figyelembe vegyenek, és így bizonyítsák be, hogy nem a cápák valójában nem lettek agresszívebbek. Bevett gyakorlat, hogy a strandokkal teli partszakaszok közelében levadásszák a cápákat, a számuk emiatt veszélyesen fogy. Pedig a szakember szerint itt is meg kellene érteni, mi is áll valójában a számok mögött. "Senki nem izgul az autóbalesetek miatt attól, hogy elolvassa az országos statisztikákat, hanem megnézi a rá vonatkozó részeket, úgy mint az autója típusa, az időjárás, útviszonyok" - mondja Midway, aki szerint le kell szokni arról, hogy a cápákat hibáztatják, és inkább azt kellene vizsgálni, hogyan milyen rizikófaktorok miatt történnek támadások. 

Rovatok