Index Vakbarát Hírportál

A Facebook saját kriptovalutát akar, Whatsappon kaphatjuk a zsebpénzt a rokonoktól

2019. március 1., péntek 13:27

A Facebook és más internetes világcégek versenyt futnak, hogy belépjenek a kriptovaluták és a leegyszerűsített instant pénzküldés piacára. A hírek szerint a titkosított üzenetküldő platformok között meghatározó Signal és a Telegram is hasonló terveket sző, de piaci súlya miatt a Facebook fejlesztésével szemben legnagyobb a várakozás.

A titkos projekt részletei még nem ismertek, de a New York Times azt írja, hogy versenytársaikhoz hasonlóan a Facebooknál is 2020-ban terveznek piacra lépni a nemzetközi pénzutalást nagyban megkönnyítő megoldással, ami a PayPalhoz és a Venmóhoz lenne hasonló, csak éppen kriptovalutát használna. A Facebook a Whatsapphoz kapcsolná a szolgáltatást, a kontaktoknak egy gombnyomással lehet majd pénzt küldeni a tervek szerint.

A Facebook tavaly kezdett el dolgozni a saját kriptovalutás projektjén, miután kiderült, hogy a Telegram 1,7 milliárd dolláros hasonló fejlesztésbe fogott. A nyugati törekvések nem utolsó sorban Kínát követik, ahol a digitális svájcibicskaként szinte mindenre jó Wechaten simán lehet már közvetlenül az appban pénzt utalni.

Anonim iparági források szerint a Facebook titkos projektjén 50 fejlesztő dolgozik, és David Marcus, PayPal korábbi elnöke vezeti. A Bloomberg információi szerint a Facebook arra törekszik, hogy a kriptovalutája árfolyamát majd a hagyományos valutákhoz (egyszerre többhöz, a dollárhoz, az euróhoz és másokhoz is) kösse. Ez alapvetően más megoldás lenne, mint a Bitcoiné; azt remélik, hogy ezzel nagyobb átláthatóságot és stabilitást érnének el, és a rendszer kevésbé csábítaná a bűnözőket. Az viszont nem világos, hogy mennyire kontrollálnák az egyes pénzügyi műveleteket. Ha a nagyobb kontroll és a központi garanciák felé mennek el, kérdés, hogy mi értelme egyáltalán a blokkláncra épülő rendszernek, nem lenne-e célszerűbb egy hagyományosabb, központi rendszert felépíteniük, mint amilyen a PayPal.

A Facebook közben intenzíven dolgozik saját nagy platformjainak az integrációján. Ha a Messenger, az Instagram és a Whatsapp szorosabban összekapcsolódik, a facebookos kriptovalutának máris 2,7 milliárd használója lenne, ami sikeres bevezetés esetén globális pénzügyi potenciált jelentene.

Rovatok