Index Vakbarát Hírportál

Ingyen adják a kórházak a tampont és a betétet Angliában

2019. március 4., hétfő 09:22

Idén nyártól egész Angliában ingyen kapják a tampont és más higiéniai terméket a kórházakban fekvő nők és lányok. Az Országos Egészségügyi Szolgálat ezzel a lépéssel szeretné felvenni a harcot a menstruációs szegénység ellen. Az eddigi gyakorlat kórházanként eltérő volt, és nem is volt rá megfelelő szabályozás. 

Simon Stevens, az Országos Egészségügyi Szolgálat vezetője közleményében azt mondja, hogy alapvető kötelességük, hogy  betegeknek a legjobb szolgáltatást nyújtsák az életük egy olyan stresszes szakaszában, mint a kórházi kezelés. "A higiéniai termékek biztosítása segíthet abban, hogy ne érezze a nő zavarban magát, és csak a felépülésére tudjon fókuszálni" - tette hozzá

Az ingyenes egészségügyi csomagok az Országos Egészségügyi Szolgálat által üzemeltetett összes kórházban elérhetőek lesznek a nyártól. A döntést több jótékonysági szervezet is üdvözölte. A Freedom4Girls nevű, a menstruációs szegénység ellen is harcoló jótékonysági szervezet például arra emlékeztet, hogy mennyi nőnek jelent gondot, mit is kezdjen, ha a kórházi tartózkodása idején jön meg a menstruációja. Egy 2018-as felmérés szerint az egészségügyi központoknak a fele adott eddig is ingyenes higiéniai termékeket a bent fekvőknek, 42 százalékuk viszont egyáltalán nem, vagy csak vészhelyzet esetén. 

Rovatok