Index Vakbarát Hírportál

Kizárta a CERN a nőket becsmérlő olasz tudóst

2019. március 7., csütörtök 16:18

"A fizikát a férfiak teremtették meg és építették fel, azt nem lehet meghívás útján kutatni"- fejtegette Alessandro Strumia, a Pisai Egyetem professzora még szeptemberben, egy Genfben rendezett konferencián. A dolog pikantériája, hogy egy esélyegyenlőségi konferencián beszélt arról, hogy a fizikában a nők kevésbé jártasak és az esélyegyenlőség nevében vindikálnak maguknak jogot az ilyen munkahelyekre.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) illetékesei csütörtökön a belső vizsgálatuk után úgy döntöttek, hogy megszakítanak minden kapcsolatot a tudóssal.  "A tisztázó vizsgálat nyomán a CERN úgy döntött, hogy végleg visszavonja a tudós vendégprofesszori megbízását" - olvasható közleményükben, amiben arra is emlékeztettek, hogy az Pisai Egyetem januárban már nyilvánosan megrótta a kutatót, aki azt nyilatkozta, hogy az egész eljárást igazságtalannak tartja, és felrója, hogy a hónapokig tartó vizsgálatok során az ő álláspontját egyszer sem kérdezték meg. 

A konferencián grafikákkal, diákkal, táblázatokkal kísért előadásában Strumia azt sugallta, hogy a férfiak egyre inkább diszkriminációt szenvednek a fizikai kutatások terén. Arról beszélt, hogy a nők alkalmazása e téren nem áll egyenes arányban képzettségükkel. Az általa mutatott ábrákon olyan elemzések eredményeit mutatta be, amelyet azt sugallják, hogy a nők által végzett kutatói munka a fizika területén nem olyan jó minőségű, mint a férfiaké. Szerinte ezek tények, amiket a számok is igazolnak, olyannyira, hogy akár egy tudományos szaklapban is megjelenhettek volna. 

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetet az olasz Fabiola Gianotti irányítja 2016 óta ezzel ő az első női vezető a szervezet történetében. Az utóbbi tíz évben  javult az itt dolgozó női kutatók aránya, de még mindig csak a személyzet kevesebb mint 20 százaléka nő. 

Rovatok