Index Vakbarát Hírportál

Mintafelismerő szoftver könnyíti meg a New York-i rendőrök dolgát

2019. március 11., hétfő 09:19

Saját fejlesztésű szoftverrel teszi könnyebbé saját maga számára a bűnüldözést a New York-i rendőrség: a Patternizr névre hallgató algoritmus egy kattintással hasonlítja össze a bűncselekményeket a városban elkövetett összes többi esettel – írja a Washington Post.

A NYPD 2016 végén két éves fejlesztési időszak után kezdte el használni a rendszert, de egészen idén márciusig nem beszéltek róla, a médiának pedig vasárnap nyilatkoztak először a szoftverről. Az egyértelmű, hogy ezzel a módszerrel sokkal hamarabb lehet eredményekhez jutni, mint ha elemzők hasonlítanák össze manuálisan az adatokat, de az sem elhanyagolható, hogy így a az összes kerület adataival össze tudják mérni az egyes eseteket.

A Patternizr célja természetesen az, hogy biztonságosabbá tegyük az utcákat. Minél könnyebben találunk mintákat a bűncselekmények között, annál gyorsabban tudjuk elfogni a tetteseket.

– mondta a projekt egyik atyja, aki társával együtt az elmúlt tíz év anyagán tanította meg a szoftvert az összefüggések felismerésére. A tesztek során a korábbi minták egyharmadát tudta pontosan meghatározni, az esetek nyolcvan százalékában pedig képes volt megállapítani legalább egy részüket.

A Patternizr az emberi elemzőkhöz hasonlóan olyan faktorokat vesz számításba a betörések esetében, mint a behatolás módja, az elrabolt dolgok típusa, és az egyes bűncselekmények közti távolság. Az így kinyert adatokkal aztán persze embereknek is kell foglalkoznia, de a programnak hála sokkal kisebb mintán kell átrágniuk magukat.

A program egyébként a szervezet tájékoztatása szerint a minták során nem veszi figyelembe az elkövető bőrszínét, hogy elkerülje a lehetséges rassz alapján történő megkülönböztetéseket, a New York-i jogvédők azonban így sem teljesen nyugodtak miatta. Az egyik jogvédő szervezet képviselője a Washington Postnak azt írta, az ehhez hasonló technológiákat mindig független kutatóknak kellene tesztelnie, mielőtt éles helyzetben használják őket.

Rovatok