Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott egy 1,8 millió kínai nő termékenységi adatait összesítő adatbázis

2019. március 12., kedd 11:11

Nyugtalanító felfedezést tett egy kiberbiztonsággal foglalkozó szakember: rábukkant egy olyan kínai adatbázisra, ami 1,8 millió nő neve, címe és telefonszáma mellett arra vonatkozóan is tartalmazott adatokat, hogy termékenyek-e – írja a Verge.

A listát az a Victor Gevers találta meg, aki pár hete észrevette, hogy a kínaiak több millió megfigyelt ember adatait felejtették a neten, a múlt héten pedig egy 300 millió kiszivárgott kínai üzenetet tartalmazó adatbázis talált meg. Ezúttal azonban az előző két esettel ellentétben fogalma sincs arról, hogy ki állhat a lista mögött, és mi lehetett vele a célja, csak annyit tudni, hogy az IP-cím kínai volt, az adatbázisban szereplő nők legnagyobb része pedig Pekingben él.

Az adatbázis még másfél napig volt elérhető miután, Gevers beszámolt róla, hétfőn lőtték le, addig viszont az IP-cím birtokában bárki elérhette az érintett nők adatait, köztük a képzettségüket és a családi állapotukat is. A listán emellett a politikai hovatartozásra és arra is volt mező, hogy van-e róluk videó, egyes esetekben pedig Facebook felhasználókat is kötöttek a nőkhöz.

A legnyugtalanítóbb persze a "BreedReady" rubrika volt, ahol vagy egy 1-es, vagy egy 0 indikálta az egyébként 90 százalékban egyedülálló nők termékenységét. A teljes mintában 15 és 95 év közötti nők szerepeltek, a "termékenyekből" azonban egyértelműen kevesebb volt: a legfiatalabb 18, a legidősebb 39 éves volt ebben az almintában.

Az interneten egyébként többen rámutattak arra, hogy elképzelhető, hogy egy kormányzati projektről van szó, Kínában ugyanis folyamatosan csökken az újszülöttek száma. Tavaly például 15 millió gyerek született, kétmillióval kevesebb mint 2017-ben. A Weibo nevű kínai közösségi portálon egyébként egyből A szolgálólány meséjéhez kezdték hasonlítani a listát, ahol szintén értéknek számítanak a termékeny nők, mások szerint azonban ennyire nem komoly a helyzet, simán lehet ugyanis, hogy "csak" egy kínai randialkalmazás adatai szivárogtak ki.

Gevers szerint az ehhez hasonló eseteket maximum azzal lehetne elkerülni, ha az emberek nem használnának kínai szolgáltatásokat, de ez nem túl praktikus, és egyébként is globális problémáról van szó, ennek kezeléséhez pedig minden országnak le kéne állnia a big data hajszolásával.

Rovatok