Index Vakbarát Hírportál

20-25 éven belül vízhiány jöhet Angliában

2019. március 19., kedd 17:19 | aznap frissítve

Borús jövőképet vázolt fel egy angol környezetvédelmi ügynökség igazgatója, James Bevan, aki szerint 20-25 év múlva nem lesz elég víz a szükségletek kielégítésére Angliában, és ezért a szomjúság fenyegetésével kell majd szembenézniük.

Mindezek hátterében a globális felmelegedés és a népességnövekedés áll, idézi az MTI a The Waterwise Project vízvédelmi szervezet éves konferenciáján elhangzottakat. Bevan itt arra figyelmeztetett, hogy a jövő megóvása érdekében kevesebb vizet kell használniuk, és azt is hatékonyabban. Angliában egy átlagos ember napi 140 liter vizet fogyaszt. Bevan és a Waterwise szerint legfeljebb száz litert lenne szabad elhasználni naponta.

Bevan szavai szerint Anglia 20-25 éven belül „eléri a halál torkát, vagyis azt a pontot, amikor már nem lesz annyi víz, amennyire szükség lenne”. A változás szerinte nem lenne nehéz, hiszen a dohányzás aránya is drasztikusan csökkent, és a biztonsági öv bevezetése is változást hozott, rövid távról pedig a műanyag felhasználását és újrahasznosítását hozta fel példaként.

„Azt akarjuk, hogy a vízpazarlás a társadalom szemében olyan legyen, mintha füstöt fújnának egy kisbaba arcába vagy műanyag zacskókat dobálnánk a tengerbe” – mondta.

Nagyobb vízmennyiséget lehetne spórolni kevés vízzel öblítő illemhelyekre való áttéréssel, a kádfürdő helyett rövid zuhanyozással, víztakarékos zuhanyfejek és mosógépek használatával, vízfolyatás nélküli fogmosással, telepakolt gépekkel való mosogatással, a gyep locsolásának elhagyásával, sorolta Bevan a lehetséges és szükséges megoldásokat, majd hozzátette, hogy a cél alapján, ha 2050-re sikerülne fejenként átlagosan napi 100 literre csökkenteni a vízfogyasztást, akkor további húszmillió embernek elegendő víz maradna úgy, hogy a környezettől nem vennének el többet.

Rovatok