Index Vakbarát Hírportál

Sohasem érzett fájdalmat egy 71 éves nő

2019. március 29., péntek 09:09

A szülés epidurális érzéstelenítés nélkül is csak egy kicsit csiklandozta Jo Cameront, és csak azt érezte, hogy változások történnek a testében. Mondta neki mindenki, hogy ez bizony fájni fog, de egyáltalán nem fájt. Azt sem vette észre, amikor eltörött a karja, csak arra figyelt fel, hogy furcsán állnak a csontjai.

A most 71 éves nő igazából sohasem érzett fájdalmat, és most kutatóknak sikerült kideríteni ennek okát:

egy korábban ismeretlen gén mutációja könnyítette meg az életét.

 

Már a fájdalommentesség is szuperképességnek mondható, de emellett még bőven sorolni lehet a tudósok által a génmutációnak tulajdonított előnyököket. A nő teste természetellenesen, az átlagnál jóval gyorsabban gyógyul, de a félelem és az idegesség is elkerülte Cameront. A tudósok arra gyanakodnak, hogy emögött is ugyanez a génmutáció áll.

Most abban bíznak a kutatók, hogy sikerül valamiképpen reprodukálni ennek a génmutációnak a hatását, és a segítségével teljesen új fájdalomcsillapítási módszert kidolgozni. 

Ez nem is jöhetne jobbkor, hiszen az Egyesült Államokban tombol az opioid-válság, és a függőséget okozó fájdalomcsillapítók egyes becslések szerint az USA-ban több százezer ember halálát okozhatta az elmúlt évtizedekben. 

(NY Times, Telegraph)

Rovatok