Index Vakbarát Hírportál

Átfogó IT-akadálymentesítést kezdenének Magyarországon

2019. április 6., szombat 09:47

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világon 285 millió olyan ember él, aki látásában korlátozott. Magyarországon 80 ezer embert érint a probléma, nagyjából annyit, mint Szombathely teljes lakossága. Ők sok egyéb mellett a webes tartalmak használatakor is nehézségekbe ütköznek – ezen változtatna a #akadalymentesITs kampány.

Webhasználat közben a látásukban akadályozott embereket képernyőolvasó szoftver segíti, így az az információ juthat el hozzájuk, amit az fel tud olvasni. De ha egy oldal tele van fotókkal, vagy a szöveg különböző buborékokban jelenik meg, azzal ezek a programok nem tudnak mit kezdeni, mivel nem érzékelik. A webshopos vásárlás például gyakran jelent gondot, sokak ugyanis csak egy fotót jelenítenek meg a termékekről szöveges leírás nélkül (a fotóra, buborékban írt szöveggel). Az online ügyintézésnél is gyakran ütköznek akadályba a látásban korlátozott emberek, ők jellemzően akkor vannak bajban, ha a nem-vagyok-robot, azaz captcha üzeneteknek nincs audiováltozata.

A kampányt indító ithon.info azt szeretné elérni, hogy egy-egy weboldal vagy applikáció készítésekor a fejlesztők az akadálymentesítési szempontokra is figyeljenek. Egy hónapon keresztül, május 6-ig jelentkezhetnek a cégek az akcióba, hogy minél több weboldalt és szoftvert akadálymentesítsenek közösen. Egyfelől a weboldalakon akadálymentesítéskor megjelenő hibák problémáit próbálják megoldani, másfelől a látássérült embereket segítő eszközökön dolgoznának.

Rovatok