Index Vakbarát Hírportál

Naponta egymillió profilt töröl vagy blokkol Indiában a Facebook

2019. április 9., kedd 15:47

Pár nappal ezelőtt írtuk, hogy a közelgő parlamenti választásokra tekintettel álhírellenőrző forródrót indult az indiai WhatsAppon, mivel nagyon elharapóztak a csetszolgáltatás segítségével terjesztett álhírek, és már véres összecsapásokra, lincselésekre is sor került az egymás ellen hergelt csoportok között. Nos, az álhírek terjedésének kedvező másik nagy platform, a Facebook is gőzerővel készül az indiai választásokra, legalábbis erről adott számot Ajit Mohan, a közösségi oldal indiai alelnöke, ügyvezető igazgatója.

A közlemény szerint már másfél évvel ezelőtt megkezdték a felkészülést az indiai képviselőválasztásokra (az alsóházi választások hét szakaszban, április 11-től május 19-ig tartanak), munkacsoportok tucatjait szervezték meg a közelgő kihívásokra válaszul. A fő csapásirány a hamis profilok törlése, blokkolása, az álhírek terjesztésének megakadályozása, a fizikai erőszak megállítása, a választásokba való külföldi beavatkozás kiszűrése, az ezzel kapcsolatos szervezkedések, titkos kampányok ellen való fellépés.

Az egyik fő rendszerszintű változás, hogy a Facebook láthatóvá tette a felhasználóknak, hogy ki milyen politikai hirdetésekért fizet, azaz könnyen ellenőrizhetik, a hírfolyamukban megjelenő reklámokért, cikkekért ki a felelős. A hirdetőknek pedig igazolniuk kell személyazonosságukat és székhelyüket, illetve tisztázni, hogy pontosan ki az, aki fizet a hirdetésért. A Facebook ezek után “Paid for by” vagy “Published by” címkével látja el a reklámot, így látható, hogy ki a hirdető, ki a közzétevő.

A másik fő eszköz is bevetésre került már: a közlemény szerint olyan algoritmust fejlesztettek ki, ami mesterséges intelligenciával, gépi tanulással megtámogatva képes harcolni a Facebook közösségi elveinek betartásáért. Ajit Mohan szerint az eszközzel

naponta egymillió profilt törölnek vagy blokkolnak,

amivel tömegesen és gyorsan képesek a káros tartalmakat törölni, azok terjedését megakadályozni. Ehhez hozzátartozóan 24 nyelvvel – köztük 16 indiaival – bővítették az automatikus fordítót, ami ugyancsak segít az álhírek elleni küzdelemben. A spammer és álhírterjesztő oldalak elleni küzdelemben múlt héten közel hétszáz Facebook-oldalt, csoportot és profilt töröltek.

Az india Facebook mindezeken túl külső segítséggel is szövetkezett: különböző tényellenőrző csoportok és hivatalos szervezetek segítik az álhírek elleni harcot. Ezek jelenleg angolul és a hét leggyakoribb Indiában beszélt nyelven (hindi, bengáli, maráthi, telugu, tamil, malajálam és gudzsaráti) ellenőrzik a közösségekben terjedő információkat.

Rovatok