Index Vakbarát Hírportál

Az északi simabálnák borjait ünneplik a tudósok

2019. április 15., hétfő 11:31

Az északi simabálnák a világ egyik legveszélyeztetettebb bálnafajának számítanak, tavaly pedig a vég kezdetének tartották a kutatók, hogy nem észleltek egy bálnaborjút sem az Egyesült Államok partjainál. 

Éppen ezért idén már gyakorlatilag baby boomnak számít, hogy három bálnaborjút is láttak a Cape Cod öbölben, és ezzel idén összesen hét új bálnaborjút regisztráltak Florida partjainál - írja a  BBC . Az öröm azért is hatalmas, mert a becslések szerint mindössze olyan 450 egyed maradt a világon, az állatok  tömeges pusztulása pedig egyértelműen az emberi tevékenységhez köthető. 

Az Atlanti-óceán nyugati partvidékén élő északi simabálna és a csendes-óceáni északi simabálna a világon a legveszélyeztetettebb bálnafajok, a veszélyeztetett vadon élő fajok kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) kihalással veszélyeztetett fajnak tekinti, az Egyesült Államok veszélyeztetett fajokról szóló törvénye szigorúan védi mindkét fajt. A becslések szerint a csendes-óceáni északi simabálnából már kevesebb mint 200 egyed maradt. 

Rovatok