Index Vakbarát Hírportál

Lányok, menjetek turbinát építeni!

2019. április 24., szerda 10:30

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület idén 8. alkalommal szervezi meg az ország legnagyobb pályaorientációs eseményét, a Lányok Napját. Április 30-án, kedden 20 városban, 70 vállalat és intézmény várja a fiatal nőket, hogy megmutathassák, miért érdemes hozzájuk menni dolgozni.

A szervezők szerint idén a hatalmas munkaerőhiánnyal küzdő informatikai, mérnöki, kutatói iparágak (STEM-területek), egyetemek és kutatóintézetek olyan mértékben fogtak össze amire még nem volt példa Magyarországon: összesen 2700 fiatal lányt várnak, hogy inspirációt nyújthassanak nekik pályaválasztásukhoz.

"Ezen a napon az atomoktól a nukleáris reaktorokig, a repülőgép-turbinától a kólagyártó-sorig, a legmodernebb autógyáraktól az építőkockákig, valamint a programozástól a virtuális valóságig szinte minden olyan területet meghódíthatnak a lányok, amiről eddig azt gondolták, hogy oda csak fiúk tehetik be a lábukat. A fiúk ugyanis nincsenek elegen ahhoz, hogy betöltsék a mérnökökre, informatikusokra és kutatókra váró munkahelyeket. Egyszerűen szükség van a lányokra, méghozzá nagyon" – fogalmaztak a szervezők.

A Lányok Napjára jelentkező diákok ingyenesen látogathatnak meg gyárakat, laborokat és műszaki egyetemeket, amelyek izgalmas programokat kínálnak számukra. A fogadóhelyek egy napra kinyitják kapuikat, hogy megmutassák, miért érdemes náluk tanulni és dolgozni.

"A természettudományos, műszaki és informatikai területeken piacra lépő munkaerő mennyiségét a fiúk köréből már nem lehet tovább emelni, csak járműmérnökből háromszor annyira volna szükség, mint amennyi rendelkezésre áll. A megoldás kulcsa a lányok kezében van: mivel ezekben a férfias szakmákban rendkívül alulreprezentáltak, ezért őket is ösztönözni kell arra, hogy döntsék meg a velük szemben támasztott sztereotípiákat, és pótolják ők a hiányzó munkaerőt" – hangsúlyozza a Lányok Napja Programiroda.

A meghirdetett programokra a lányok ezen az oldalon tudnak jelentkezni.

Rovatok