Index Vakbarát Hírportál

Legalább 34 múmiára bukkantak egy egyiptomi sírban

2019. április 28., vasárnap 09:33

A dél-egyiptomi Asszuánban feltárt sírban talált maradványok a fáraók későkorából és a görög-római időszakból származnak. A múmiák mellett a régészek agyagedényekre is bukkantak, valamint festett halotti maszkokra és fából készült szobrokra, illetve megtalálták a mumifikáláshoz használt vázákat, valamint egy olyan hordágyat, amelyen valószínűleg a holttesteket vitték a sírhoz - írja az MTI. 

A megtalált érintetlen hieroglifák szerint a sír egy Tjt nevű kereskedő tulajdona volt. A sír két halotti kamrából áll, és egy fallal zárták le. A főkamrában mintegy 30 mumifikált holttestet találtak, férfiakét, nőkét és gyermekekét, az oldalkamra a becslések szerint négy múmiát rejt. 

További kutatásokat kell végezni ahhoz, hogy megállapítsuk a múmiák pontos számát - mondta Patrizia Piacentini, a Milánói Egyetem egyiptológus professzora, az asszuáni feltárások vezetője a CNN-nek. 

Tudjuk, hogy Asszuán fontos központ volt a későkorban és a görög-romai időszakban, de nem tudtuk azt, hogy hová temették ekkor az embereket. Most már tudjuk

- tette hozzá.

A régészek novemberben látnak hozzá az újabb feltárásokhoz a térségen.

Sok meglepetése várhat még ránk

- véli Patrizia Piacentini.

Egyiptomban gőzerővel folynak a régészeti feltárások. 25 országból mintegy 250 régészcsoport - köztük 80 egyiptomi - dolgozik az ország különböző helyszínein folyó ásatásokon.

Rovatok