Index Vakbarát Hírportál

Srí Lankán lekapcsolták a közösségi oldalakat a muszlimellenes erőszakhullám miatt

2019. május 13., hétfő 15:42

Felfüggesztették a közösségi portálokat Srí Lankán, miután muszlimellenes lázadások törtek ki több városban, válaszul a húsvétvasárnap templomok és szállodák ellen elkövetett terrorcselekményekre – írja az MTI. A Facebookot, az Instagramot és a WhatsAppot is felfüggesztették többek között. 

Keresztények csoportjai támadtak muszlim üzletekre Chilawban, egy Facebook-kommentre reagálva. A rendőrség itt a levegőbe lőve fel tudta oszlatni a vérszomjas tömeget, más városokban azonban nem tudták megakadályozni a muszlimok elleni erőszakot. 

Ne nevessetek, egy nap még sírni fogtok!

– írta Facebook-oldalán egy muszlim kereskedő. A térségbeli keresztények azt hitték, hogy ez egy soron következő merényletre való figyelmeztetés. A tömeg szétverte a kereskedő boltját, a rendőrségnek kellett közbelépnie. 

Motorosok bandája támadt a boltokra Kuliyapitiya településen, ahol a hatóságok szerint négy embert őrizetbe vettek. Tucatnyian támadtak ezután a rendőrőrsre, és kikényszerítették az őrizettbe vett emberek szabadon engedését. 

A rendőrség közleménye szerint a Chilawban vasárnap elrendelt kijárási tilalmat feloldották, de a közösségi oldalakat elérhetetlenné tették, hogy azokat ne tudják feszültségszításra használni. 

A vezető Srí Lanka-i mobilszolgáltató, a Dialog Axiata Plc közölte, hogy utasítást kapott a Viber, IMO, Snapchat, Instagram és YouTube alkalmazások blokkolására.

A szigetországban április 21. óta feszült a helyzet, amikor 258 ember halt meg a három templom és három szálloda ellen elkövetett pokolgépes merényletekben.

Rovatok