Index Vakbarát Hírportál

Thaiföld figyelmeztetést adott ki a terjedő dengue-láz miatt

2019. május 16., csütörtök 12:47

A Délkelet-Ázsiába irányuló turizmus egyik fő célpontjának számító Thaiföld közegészségügyi minisztériuma a dengue-lázra figyelmeztet, amely szokatlanul sok,

25 helyit ölt meg már idén.

A dengue-lázat vírus okozza, amelyet szúnyogok terjesztenek. A Föld trópusi vidékein általánosan előfordul, és az esetek többségében viszonylag enyhe tüneteket okoz. Gyakori szimptómái közé tartozik a láz, a csontfájdalom és a bőrkiütések. A betegség enyhe formája rendszerint 10 nap alatt gyakorlatilag magától (pontosabban a szervezet immunrendszerének működése következtében) meggyógyul.

Baj akkor van, ha a kór nem áll meg az enyhe formánál, hanem a többi, a kórokozó rokonai által terjesztett vérzéses lázhoz hasonlóan belső vérzéseket okoz szerte a szervezetben. Ilyenkor a betegség akár halálos is lehet, főként az agyat érintő belső vérzések következtében.

Thaiföldön a becslések szerint 2019-ben eddig már legalább 15 ezren fertőződtek meg a dengue-lázzal, ami öt év óta a legmagasabb szám az év ezen időszakában. Thaiföldön hamarosan beköszönt az esős évszak, ami a szúnyogok által terjesztett betegséget terjedésének felgyorsulását fogja okozni. A szúnyogok ugyanis pocsolyákba petéznek, és az ideiglenes pangó vízben fejlődnek ki a lárváik. Így minél nedvesebb az időjárás, annál több potenciálisan fertőző szúnyog repülhet.

A várakozások szerint a betegek száma az év végéig el fogja érni a 100 ezret is.

Tavaly több mint 87 ezren kapták el a dengue-lázat, és közülük 114-en haltak meg. A lakosokat arra figyelmeztették, hogy fedjék be a víztartályaikat, hogy ne kínáljanak ezzel ideális keltetőtavacskákat a szúnyogoknak.

Forrás: SBS News

Rovatok