Index Vakbarát Hírportál

Ki vannak éhezve a magyarok a jóféle nyugati haditechnikára

2019. május 20., hétfő 08:24

A Honvédelmi Minisztérium összesítése szerint szombaton és vasárnap csaknem hetvenezren látogattak ki a budaörsi repülőtérre, hogy részt vegyenek a Honvédelem Napján, megnézzék a Magyar Honvédség látványos haditechnikai bemutatóit és a kiállított régi és új haditechnikai eszközöket. Könnyen lehet, hogy az utóbbi évek ínséges idői miatt voltak ennyien, a kecskeméti repülőnapok fájó hiánya is hozzájárulhatott, hogy tízezrek voltak kíváncsiak a magyar légierő repülőgépeinek és helikoptereinek felvonulására, másrészt az utóbbi időben egymást érik a hírek a honvédség haderőfejlesztési beruházásairól, új harceszközök beszerzéséről, ez is fokozhatta nagyban az érdeklődést. (Nem utolsó sorban persze a haditchnika mindig érdekes, amelyik országnak van hadserege, ott mindig remek családi program tud lenni egy effajta katonás hétvége.)

Aki sikeresen túlélte a reptérre való kijutást (autóval idegtépő lehetett ezt abszolválni, a hivatalos parkolóhelyek ugyanis pillanatok alatt elfogytak, és a reptér környéke borzasztóan bedugult, miközben a Budapestről induló ingyenes honvédségi buszokkal kényelmesen és gyorsan el lehetett jutni a helyszínre), délelőtt kisebb légi showt és dinamikus bemutatókat láthatott mindkét nap, míg délután koncertek szórakoztatták a tömeget.

A légierő három Jas-39 Gripen vadászgéppel kedveskedett a sugárhajtású vadászgépek szerelmeseinek, megelőlegezve egyben a típus hazai búcsúját is, mivel a közeljövőben várható ezek lecserélése korszerű amerikai gépekre. Pár év, és nosztalgiával gondolunk majd vissza a svéd vadászokra, ez persze most még nem látszott a kellően hangos és látványos fordulókkal tűzdelt műsoron.

Ezután két fő attrakció következett. Elsőként bemutatkozott a honvédség két nemrégiben Oroszországban felújított Mi-24-es harci helikoptere. A forgószárnyas katonai repülés iránt érdeklődők közt sokan vannak, akik ezt a típust tartják a legszebb és leghatékonyabb, egyben legmasszívabb csatahelikopternek, sokan meg is siratták, amikor kivonták őket a hadrendből. Most viszont lehetett ünnepelni a felújítást:

ismét röpülnek Mi-24-esek magyar felségjellel.

A bemutató keretén belül meg is mutatták, hogy mire képes a korszerűsített Szarvastehén (a helikopter NATO kódneve Hind, avagy nőstény szarvas), a földi egységeknek nyújtható légi támogatásából adtak ízelítőt. Amennyire laikusként meg lehet ítélni, a felújítás jól sikerült, a sötétszürke festésű gépek irtó jól néznek ki, komoly elrettentő erőt tudnak képviselni a csatatéren.

A másik fő műsorszám az Airbus H145M könnyű többcélú szállító helikopter bemutatója volt. A típusból 20 darabot vásárolt a páneurópai cégtől a honvédség, ezek a következő években állnak szolgálatba.

A kifejezetten szép helikoptertől sajnos kissé komolytalan bemutatót lehetett látni, nem igazán mutatták meg a pilóták, milyen műrepülő kunsztokra képes.

A fő showelem annyi volt, hogy a fedélezeti számítógép annyira fejlett, hogy csaknem önvezető helikopterről lehet beszélni a H145M esetében. Ezt azzal demonstrálták a pilóták, hogy elengedett, ablakon kidugott kézzel térültek-fordultak kicsit, folyamatosan integetve a közönségnek.

A légibemutató egy Mi-17-es szállító helikopter pazar műsorával ért véget, az öreg orosz technika látványosságban köröket vert az Airbus amúgy nyilván milliószor korszerűbb gépére. A nézők a légi zaj elülte után el is indultak a statikus kiállításhoz, ahol három német szörny volt a főszereplő. Egy PzH 2000 (Panzerhaubitze 2000, páncélos önjáró tarackágyú), egy Leopard 2A4 nehéz harckocsi, és egy Leopard 2A7+ nehéz harckocsi volt egymás mellé felsorakoztatva a Bundeswehr színeiben. A honvédség vezetői 44 darab Leopard 2A7+ tank és 24 darab PzH 2000 önjáró löveg beszerzéséről döntött nemrég, nem csoda, hogy a hamarosan hazánkban is megjelenő német haditechnikára rengetegen voltak kíváncsiak: szabályosan fürtökben lógtak az emberek a három páncéloson, főleg persze a Leopard tank volt szinte betemetve élő civil erővel.

A budaörsi honvédelmi napon természetesen megjelent a miniszter is: Benkő Tibor vezérezredes a vasárnapi műsort nyitotta meg beszédével, amiben a nagy elődöktől, Buda várának visszafoglalásától húzott ívet a mába, kérve, hogy a magyar társadalom támogassa katonáit, akik ügyesek, okosak, felkészültek, megérdemlik a szeretetet, tiszteletet. Szombaton Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára volt jelen, ő többek között beszámolt arról, hogy a honvédségnek a Zrínyi 2026 program keretében 2019-ben 513 milliárd forintos rekordköltségvetése van. Ebből 150 milliárd forint jut a reptéren is bemutatott haditechnikai fejlesztésekre, hogy "egy modern, ütőképes, a hazája iránt elkötelezett hadsereget építsünk fel, amely bármely más nemzet fegyveres erejével szemben felveszi a versenyt".

Rovatok