Index Vakbarát Hírportál

Egy hét alatt öt elpusztult bálna vetődött partra Szicíliában

2019. május 26., vasárnap 14:58

Öt elpusztult bálnát találtak Szicília térségben az elmúlt héten, szakemberek közölték, hogy még vizsgálják az állatok halálának okát – írja az MTI.

Az ANSA olasz hírügynökség vasárnap jelentette, hogy egy hat méter hosszú nagy ámbráscet tetemét mosta partra a víz Stromboli szigetének közelében, a Greenpeace pénteki cikke szerint pedig a Favignana-sziget közelében, valamint Cefalu, Palermo és Milazzo partjainál is találtak már bálnatetemeket a héten.

A szicíliai Cefalu partján talált tetemről mi is írtunk, ez volt az egyik, aminek a gyomrában műanyagot találtak az állatorvosok. Sandro Mazzariolt, a Páduai Egyetem professzora elmondta, csak a részletes boncolás fogja felfedni, mi ölte meg az állatokat, de az, hogy eddig háromból kettőnek a gyomrában műanyagot találtak, mindenképpen aggodalomra ad okot.

Ez megerősíti azt, hogy ez a szennyezés jelentős mértékű a tengerek mélyén is és leginkább a fiatal állatokat veszélyezteti.

– mondta a professzor.

Az utóbbi öt hónapban eléggé megszaporodtak az ilyen esetek Olaszország partvidékén. Márciusban például Szardínián vetődött partra egy állapotos bálna teteme, amelynek gyomrából 22 kilónyi műanyag került elő.

Rovatok