Index Vakbarát Hírportál

Német óriáscégek is dobhatják a Huaweit

2019. május 26., vasárnap 11:33

Vezető német cégek: a Siemens, a Bosch és az SAP is vizsgálja, hogy van-e értelme fenntartani az üzleti kapcsolatokat a kínai Huaweijel az amerikai szankciók fényében – írja az MTI a Frankfurter Allgemeine Zeitung nyomán.

Noha Németország nem követte az amerikai példát a Huawei szankcionálásában, az Egyesült Államok lépése a globális piacra dolgozó német vállalatokat is érinti. A Bosch például azt közölte, hogy követi az eseményeket és "vizsgálja a lehetséges következményeket". Megjegyezték azt is, hogy a Bosch szigorúan betartja a jogi követelményeket és kötelezettségeket világszerte. 

Donald Trump amerikai elnök május 15-én írt alá rendeletet az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. Ebben felhatalmazta a kereskedelmi minisztériumot arra, hogy tiltsa meg amerikai vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államokra nézve. A rendelet nem nevesített egyetlen országot vagy vállalatot sem, de már akkor biztosra vették az elemzők, hogy a Huawei a célpont.

Másnap az amerikai kereskedelmi minisztérium fel is tette a Huaweit és 68 leányvállalatát arra a feketelistára, amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek. Ezek a vállalatok az amerikai kormányzat engedélye nélkül nem vásárolhatnak alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől.

A minisztérium ugyanakkor 90 napos felmentést is adott a Huawei egyes ügyfeleinek annak érdekében, hogy "kritikus szolgáltatásaikat" fenn tudják tartani a tilalom életbe lépéséig és más beszerzési forrásokra tudják azt átállítani.

A Huawei Technologies tavalyi 105 milliárd dolláros (721 milliárd jüanos, 30,5 billió forintos) forgalmával a világ legnagyobb mobiltávközlésiberendezés-gyártója volt. Évente  70 milliárd dollárt fordít alapanyagok és alkatrészek beszerzésére világszerte, ebből 11 milliárd dollár értékben vásárol alkatrészeket olyan nagy amerikai cégektől, mint a Qualcomm, az Intel vagy a Micron Technology. A Huawei egyben a világ második legnagyobb okostelefon-gyártója és termékei szintén nagyban függenek az amerikai áramkör-beszállítóktól. A rendelet hatására azonban az Androidot fejlesztő Google és a legnagyobb csipgyártók is megszakították a céggel az együttműködést.

Az idei első negyedévben az amerikai IDC informatikai és távközlési piackutató vállalat kimutatása szerint a Huawei okostelefon eladásai ötven százalékkal 59,1 millióra nőttek, miközben a világpiaci forgalom 6,6 százalékkal csökkent. A piacvezető Samsung és a rangsorban harmadik Apple eladásai egyaránt csökkentek.

Rovatok