Index Vakbarát Hírportál

Magyar lézerrel gátolnák meg a tenger alatti vezetékek fagyását

2019. június 8., szombat 07:51

A tenger alatt futó csővezetékek melegítésére használható lézeres berendezést építenek magyar vállalkozások – írja az MTI.

A 722 millió forintból megvalósuló fejlesztéshez 495 millió forintos európai uniós támogatást kapott a Nabuv Kereskedelmi Kft. és az Advanced Network Technologies Kft. (ANT). A konzorciumban dolgozó vállalkozások olyan lézeres berendezést akarnak kialakítani, amellyel elhárítható a tengerekben található kőolajvezetékek fagyás miatti dugulása a csővezeték megbontása nélkül. A tengerek mélyebb rétegeiben elhelyezett vezetékek gyakran befagynak, a fagyást ebben az esetben a vezetékekben képződő metán-hidrátok okozzák. A termelő olajvállalatoknak létfontosságú a probléma megoldása, ugyanis a hidrátok okozta fagyás miatt elakad a vezetékekben a kőolaj áramlása.

A magyar vállalkozások által fejlesztendő berendezést a tervek szerint egy mini tengeralattjáróra erősítenék, és így juttatnák el a csővezetéknek ahhoz a részéhez, ahol a fagyást észlelték. A lézer fokozatosan felmelegíti a csővezeték érintett szakaszát, így külső beavatkozás nélkül szünteti meg a problémát. Ezáltal nem kell attól tartani, hogy a fagyás megszüntetése közben a vezeték megbontása miatt kőolaj juthat a tengerbe.

Maga a lézer már elkészült, most építik azt az eszközt, amely alkalmas lesz ennek a tárolására. A lézert Máltán már tesztelték körülbelül 50 méter mélyen a víz alatt, és a tesztek sikeresek voltak. A berendezés prototípusa várhatóan idén ősszel készül el, egy tenger alatti csővezetékekkel foglalkozó ausztrál vállalat pedig már jelezte, hogy szeretné kipróbálni a magyar fejlesztők találmányát.

Rovatok