Index Vakbarát Hírportál

A francia borok 900 év alatt mit sem változtak

2019. június 13., csütörtök 14:51

Ha valaki ellátogat a Jura-hegységbe, Franciaország Svájchoz közel eső régiójába, és ott megkóstolja a Savagnin blanc szőlőből (nem Sauvignon blanc, ez egy másik) készült bort, akkor szó szerint ugyanazt az ízt érzékelheti, mint 900 évvel ezelőtt ugyanott. A genetikai vizsgálatok szerint a szőlőfajta DNS-e gyakorlatilag minden egyes nukleotidjában megegyezik a majd egy évezreddel korábbi ősével.

Vagyis ahogy a szőlőtermesztők rátaláltak az ideális változatra, képesek voltak fenntartani a genetikai homogenitását sok évszázadon keresztül.

Mintha csak megállt volna az idő. A vizsgálat előtt azt hittem, hogy csak folyton újrahasználják a szőlőfajták neveit, miközben a leszármazási vonalak jönnek és mennek. De nem ez a helyzet

- nyilatkozta a New York Timesnak Nathan Wales, a Yorki Egyetem régésze, a Nature Plants folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. A kutatásban 28 szőlőmagból nyert DNS-t elemeztek, amelyeket kutak és latrinák mélyén találtak. A magok részben a kipréselt szőlőszemek után maradtak, vagy megjárták az állatok és emberek bélcsatornáját, és úgy kerültek a latrinába.

Ezután ezeket a genetikai adatokat összehasonlították a GrapeReSeq adatbázisban szereplő szekvenciákkal, amelyben a jelenkori francia szőlőfajták genetikai mintázatát őrzik. Az eredmények azt bizonyították, hogy a szőlőtermesztők évszázadokon, ha nem évezredeken keresztül képesek megőrizni a szőlőfajták genetikai változatlanságát.

A DNS-adatok egybevágnak azokkal a történeti forrásokkal, amelyek szerint a szőlészet legalább két évezredes múltra tekint vissza a régióban, és a ma is ismert szőlőfajták nevei más sok évszázaddal ezelőtt feltűntek. Az idősebb Plinius 91 különböző szőlőfajtát ír le, illetve értekezik a szőlők gondozásáról is. Utóbbi technikákat mind a mai napig használják, de Wales kutatócsoportjának talán

sikerült kapcsolatot találnia a Plinius idejében termesztett és a mai szőlőváltozatok között is.

A különböző franciaországi lelőhelyekről feltárt szőlőmagok egyike, amelyet az orleans-i La Madeleine templomkomplexum területén találtak, tökéletesen megegyezett a mai Savagnin blanc-nal, míg egy másik csak annyira különbözött tőle, amely akár egy generáció alatt áthidalható. Egy másik ásatáson, egy I. századi római kútban olyan szőlőmagokat leltek, amelyek a mai Pinot noirral szinte testvérek lehetnének.

Arra is fény derült, hogy a rómaiak több ezer kilométerre is elszállították a megelégedésükre szolgáló szőlőváltozatokat. Az egyik dél-franciaországi mag legközelebbi rokonait ma kizárólag az Alpokban termesztik.

Rovatok