Index Vakbarát Hírportál

Hány fok is van tulajdonképpen?

2019. június 16., vasárnap 10:25 | aznap frissítve

Napok óta hőségriadó van a fővárosban, megdőlt a melegrekord is. Mindenki arról panaszkodik, hogy ebben a forróságban nem lehet megmaradni. Kíváncsiak voltunk, hány fokot jelent ez a gyakorlatban? Ezért fogtunk egy olyan mobiltelefont, amiben van hőkamera, és sétáltunk egyet Budapesten. Az eredmény minket is megdöbbentett: 70 fokosak a házfalak, 60 fokosak a térkövek és nagyon kevés az árnyékos hely, ahol hűsölni lehetne. Húzogassa a képeken a csúszkát jobbra-balra!

A hőségben sokan elmenekülnek otthonukból, hiszen hőszigetelés hiányában a házak fala akár több mint 70 fokra is felforrósodhat.
A hőségben a leginkább veszélyeztetettek az idős emberek és a kisbabák. A képen a csíkok valószínűleg a Margit-híd felhevült tartóelemei. Azt gondoltuk, hogy a fémkorlát lesz a legforróbb, de a járda 20 fokkal melegebb nála.
Vannak foglalkozások, amik a hőségben különösen embert próbálóak, ilyen az útjavító is. A szaki már rég elhagyta a munkaterületet, a friss aszfalt még mindig 70 fok feletti.
A háziállatok talpa is rosszul viseli az 50 fok fölé hevült térkövet, amivel sajnos tele van a város. A kutyákat igyekezzünk ne a legmelegebb órákban sétáltatni, és néha álljunk meg velük pihenni az árnyékban.
Ezt a képet minden várostervezőnek látnia kéne, mert ebből tisztán látszik miért van szükség füves területekre és fákra. A járdánál több mint 20 fokkal hűvösebb a fű, és a fák alatti árnyékban még kellemesebb.
Azért is fontos lehet közvetlen kapcsolatot teremteni a városlakóknak a folyóval, mert a természetes vízforrást ebben az időben jóval hűvösebb légtömeg veszi körül, nem csoda, hogy aki csak teheti, a Római parton lógatja a lábát a Dunába.

Rovatok