Index Vakbarát Hírportál

A túlzott tisztaság nem is káros, ez csak egy veszélyes tévhit

2019. június 26., szerda 13:43

A brit közegészségügyi királyi társaság (RSPH) kutatása szerint nem igaz az a közvélekedés, miszerint a gyerekek túlzott mosdatása, fertőtlenítése végső soron árt az egészségüknek, mert ettől lesznek allergiások.

Valójában nincs is olyan, hogy túlzott tisztaság.

Az egyéb szempontból persze előnyös, ha a gyerekek kint játszanak a szabadban (például nagyobb eséllyel találkoznak a jótékony baktériumokkal), ugyanakkor egészségük szempontjából elsődleges fontosságú a megfelelő személyi higiénia, így az étkezések előtti, illetve a vécéhasználat utáni kézmosás.

A Túl tiszta vagy nem túl tiszta című jelentésben kiemelik, hogy az immunrendszer fejlődése szempontjából továbbra is fontos, hogy a gyerekek sokat legyenek kint, de ezt nem szabad összetéveszteni a fertőzések forrását jelentő szennyeződéssel, különösen, ha koszos kézzel akarnak enni.

Különösen az antibiotikum-rezisztens baktériumok terjedésének korában elsőrendű fontosságú, hogy megelőzzük a fertőzéseket – érvel a dokumentum. Egy évben minden negyedik ember emésztőrendszeri fertőzést szed össze, és egy ember átlagosan 4-6 alkalommal (egy gyerek 6-8 alkalommal) lesz náthás évente.

A felmérésben megkérdezett 2000 ember 23 százaléka azonban úgy vélekedett (tévesen), hogy az otthoni higiénia nem fontos, hiszen a gyerekeket egyébként is ki kell tenni a kórokozók fertőzéseinek, hogy kiépülhessen az immunrendszerük. A férfiak körében ez elterjedtebb nézet, mint a nőknél.

A férfiak 16 százaléka úgy gondolta, hogy a vécézés utáni elmulasztott kézmosás nem vagy csak kissé emeli meg a fertőzés veszélyét.

(A velük egyetértő nők aránya 7 százalék). Érdekes módon a nyers hús tapogatása utáni kézmosást ennél kevesebben, 8 százaléknyi férfi és 4 százaléknyi nő tartotta szükségtelennek.

Az RSPH értékelése szerint nem is a higiéniai erőfeszítések összessége számít a fertőzések megelőzésében, hanem az, hogy a kritikus pontokra célzottan figyelünk-e. A padló feltörlése például nem sokat számít, ahogy a vécécsésze kisuvickolása sem. Annál többet jelent az élelmiszer feldolgozásához használt felületek és a mosogatórongy vagy -szivacs tisztán tartása. Vagyis azok az eszközök, amelyek közel vannak az ételekhez.

Forrás: Guardian

Rovatok