Index Vakbarát Hírportál

A sztálinizmus az AIDS ellen nem véd

2019. június 27., csütörtök 14:58

Alig néhány hónappal azután, hogy Észak-Korea azt állította magáról, hogy tökéletesen mentes a HIV-fertőzésektől, illetve az AIDS-től, most az ország kormányzati szervei ismerték el, hogy nem bontották ki az igazság minden rétegét.

Merthogy valójában eddig karba tett kézzel, csöndben nézték, ahogy a fertőzöttek száma elszabadul az utóbbi években.

A Science által nyilvánosságra hozott adatok szerint mára az elzárkózott országban 8300-ra emelkedett a fertőzések száma. Észak-Korea tíz éve ismerte el az első HIV-fertőzött létezését, viszont tavaly decemberben az AIDS-világnapon nagy csinnadrattával ünnepelte meg a hatalom, hogy egyetlen beteg sincs az országban. Pedig volt. Sok.

A helyzet súlyosságát az mutatja a legjobban, hogy az észak-koreai egészségügyi szervek egyenesen az amerikai DoDaum civil szervezettől kértek segítséget a HIV/AIDS monitorozásához. A DoDaum már eddig is sokat dolgozott Észak-Koreában különböző humanitárius programokon, és jó kapcsolatot alakított ki a hivatalos szervekkel. A munkatársai a koreaiakkal együttműködve felmérték a fertőzés elterjedtségét, különösen a falusi vidékeken, ahonnan eddig gyakorlatilag

semmilyen információval nem rendelkezett senki.

Nem meglepő módon (az észak-koreai higiéniai lehetőségek ismeretében) az intravénásdrog-használók, illetve a véradók vannak a legnagyobb veszélyben. Az ellenintézkedések hatékonyságát az is rontja, hogy az országban mindössze három labor van, amely képes a HIV-fertőzöttséget modern módszerekkel kimutatni.

Az Észak-Koreát sújtó nemzetközi szankciók miatt az ország szinte képtelen beszerezni a fejlett antivirális gyógyszereket. A DoDaum eddig állítása szerint 3000 betegnek segített hatékony gyógyszerhez jutni. A koreai egészségügyi szervek először el akarták hallgatni az egész bajt, de mára szinte kezelhetetlenné súlyosbodott a szituáció, így kénytelenek voltak elismerni a probléma létezését. A közegészségügyi minisztérium külkapcsolati vezetője a döntést így indokolta a Science-nek:

Egyrészről e betegek létezésének bejelentése retorziókat okozhat központi kormányt részéről, minthogy nagyon félnek mindenféle fertőző betegségtől. Másrészről viszont, ha nem jelentettük és nem ismertük volna el a létezésüket, akkor [a betegek] nem juthattak volna kezeléshez.

A DoDum koreai származású alapítója abbéli félelmét fejezte ki, hogy az észak-koreai vezetés bármikor úgy dönthet, hogy a problémát azzal oldja meg, hogy bűncselekménynek nyilvánítja a HIV-fertőzöttséget, és a betegeket egyszerűen deportálja. A közegészségügyi minisztériumi tisztviselő - döbbenetes módon - ezt “reális eshetőségnek” nevezte, de reményét fejezte ki, hogy a kormány nem kényszerül olyan lépésekre, amelyek sértenék az emberi jogokat.

Nehéz ezt nem a külföldi donorok zsarolásaként értelmezni.

Forrás: Ars Technica

Rovatok