Index Vakbarát Hírportál

Remek vadászmóka nejlonzsákban patakba dobni a büdös vaddisznóhúst

2019. július 8., hétfő 14:14

„Azok a szép napok...” címmel nosztalgikus írás jelent meg a hivatalos vadászlap, a Nimród friss, 2019. júliusi számában. Mint arra egy olvasónk felhívta a figyelmet, a Solymos Tóni által jegyzett, mókás vadászkalandokat felelevenítő cikkben olyan, figyelemre méltó részletek is szerepelnek, amik sokakban ellenérzést kelthetnek.

Az ötödik, utolsó anekdota egy a nyolcvanas évek közepén a Bakonyban elejtett vaddisznóról szól. A szerző és két társa (Pista és Feri, azaz Nyulász István, a Veszprém Megyei Tanács vadászati főelőadója és egy bizonyos Szorcsik Ferenc) éjszakai vadászatra indult az erdőbe, mégpedig autóval:

nagy, régi dízel Merci volt, igen lepusztult állapotban.

Egyszer csak az autó fényszórója egy két mázsa körüli állatot világított meg. „Pista azonnal kiugrott és lőtt.”

A vaddisznónak még volt ereje elmenekülni, végül az elpusztult állatot egy szakadékban találták meg. A tetem megtalálása, felhozatala és feldolgozása között azonban rengeteg idő telt el (többek között defektet is kaptak a vad szállítása közben), és a hús megromlott. A visszaemlékezés szerint a Budapestre visszaérkező szerző a következőképp szabadult meg az emberi fogyasztásra alkalmatlan, megbüdösödött hústól:

vissza az egészet a nejlonzsákba – irány a Rákos-patak.

Az is kiderül a cikkből, hogy társai is hasonlóképp jártak el: „Mindenkinek gond volt eltüntetni a büdös húst.”

A Nimród szerkesztői kommentár nélkül hozták le a kétoldalas cikket, úgy tűnik 2019-ben sem a vadászat módjával (autóból kipattanva, fényszóróval elvakított vadra lőni), sem a feleslegessé vált vadhússal kapcsolatban nem szükséges semmiféle elhatárolódás a 80-as évek módszereitől. A lap jelenlegi, leköszönőfélben lévő főszerkesztőjét harminc év után, 2019. július 27-től Kovács Zoltán egykori kormányszóvivő, nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár váltja a lapvezetői székben.

Kovács kinevezéséről a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által elnökölt Országos Magyar Vadászati Védegylet döntött. Kovács Zoltán ugyanis egyben a 2021-es, „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa is, a főszerkesztőváltásra pedig azért volt szükség, hogy a Nimród a vadászati világkiállítás célját szolgáló újságként működjön a következő két évben.

A Nimródban két éve egy olyan szöveg jelent meg, amiben a szerző a kotorékvadászatra kiképzett kutyák betanításának fortélyairól írt. A cikk szerint szigetelőszalaggal kell betekerni a sebzett macska vagy róka száját, és úgy kell rájuk uszítani a leendő vadászkutyát.

Rovatok