Index Vakbarát Hírportál

A július lehet minden idők legforróbb hónapja

2019. július 16., kedd 23:12

Klímakutatók szerint a július lehet a valaha volt legmelegebb hónap, írja a Guardian. Ez számunkra furának tűnhet, hiszen Magyarországon nem volt olyan brutális meleg az elmúlt két hétben. Ellenben a világ más pontjain sorra dőltek meg a rekordok. 

Soha nem látott meleg van például Kanada sarkkörhöz közeli vidékein, ahol pár napja 20 fok feletti hőmérsékletet mértek, pedig általában csak pár fok szokott ilyenkor ott lenni. Emellett durva aszály van Indiában és Zimbabwében is, Dél-Franciaországban és Indonéziában pedig erdőtüzeket okozott a hőség.

Karsten Haustein, az Oxfordi Egyetem klímakutatója szerint ha a következő két hétben is olyan hőség lesz a világ nagy részén, mint a hónap első felében volt, akkor megdőlhet a két évvel ezelőtti rekord. 

A NASA pár napja jelentette be, hogy a Kopernikusz műhold adatai alapján az előző hónap volt minden idők legmelegebb júniusa. Egyébként a valaha mért tíz legmelegebb évből kilenc 2000 után volt, az idei pedig valószínűleg bekerül majd a top 5-be.

A korábbi hőhullámok miatt egyébként több tízezer ember halt meg világszerte, ebből a szempontból 2003 volt az egyik legdurvább év, akkor csak Európában több mint 70 ezren haltak meg a kánikula miatt.

A tudósok arra hívják fel a figyelmet, hogy a világszerte emelkedő hőmérsékletért legfőképpen az emberi tevékenység felelős, főként a szén-dioxid-kibocsátás emelkedése (leginkább az autók és a repülőgépek emelkedő száma jelent gondot), és az erődirtások tehetők felelőssé.

Rovatok