Index Vakbarát Hírportál

Megtaláltak egy elveszettnek hitt, második világháborús tengeralattjárót

2019. augusztus 6., kedd 10:31

Közel nyolcvan évvel ezelőtt a USS Grunion tengeralattjáró a beavatási küldetésén elsüllyedt, és a hetvenfős legénységgel együtt a Csendes-óceán mélyére került. Sokáig keresték, de most úgy tűnik, hogy Alaszka partjainál, nagyjából 820 méterrel a vízfelszín alatt rátaláltak. 

Miután rátaláltak a tengeralattjáró orrára, önjáró, víz alatti járműveket küldtek le, amik  fotogrammetria segítségével 3D felvételeket készítettek a hajótestről. A Lost 52 projekt, ahogyan a neve is mutatja, a II. világháború alatt eltűnt 52 tengeralattjáró felkutatását tűzte ki célul. Tim Taylor, óceánkutató közleményében azt mondja, hogy  a fotogrammetria teljesen új fejezetet nyithat a történelmi roncsok felkutatásában, szerinte a technológia messze túlmutat az eddigi állóképek és videók felvételeinek elemzésén. A technológia lehetővé teszi, hogy részletgazdag 3D képeket készítsenek, amiket a kutatók és a történészek otthonról is tudnak tanulmányozni. 

Az USS Grunion 1942 áprilisában indult útjára a Karib-térségből Pearl Harbor felé. Útközben megmentette 16 tengerész életét, miután egy német torpedó megsemmisítette az Egyesült Államok egyik szállítóhajóját. Júniusban az első bevetésére tartott az Aleut-szigetek felé, Kiska magasságában elsüllyesztett két japán hajót, majd július 30-án visszahívták az alaszkai tengerészeti bázishoz, de soha nem ért oda. 1942. október 5-én eltűntnek nyilvánították a tengeralattjárót és a legénységét. 

2006-ban már megpróbálta megkeresni a roncsot az USS Grunion kapitányának három fia.  Mannert Abele gyerekei egy japán kutatói tippje után béreltek fel egy céget, hogy keressék meg a tengeralattjárót, de az orrát nem találták meg, azt csak most, a Lost 52 szakemberinek segítségével sikerült megtalálni. A kutatók egy videót készítettek a speciális technológiával készített felvételekről, amin látszik, milyen állapotban maradt meg a tengeralattjáró. 

Rovatok