Index Vakbarát Hírportál

Egyszer csak azt vesszük észre, hogy itt az armageddon

2019. augusztus 11., vasárnap 14:10

Az augusztusi csillaghullás apropójából Kiss László Széchenyi-díjas csillagászt láttuk vendégül az Index tech-tudomány podcastja, a TNT felvételén. Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójával szórakoztató és egyben roppant tanulságos beszélgetést folytattunk a kozmikus, bolygóközi térből érkező vándorokról, vagy ahogy összefoglaló néven mondhatjuk: a kozmikus testekről.

Idén augusztus 12-ről 13-ra (hétfőről keddre) virradó éjjel várható a Szent Lőrinc könnyei néven is ismert perseida meteorok maximuma, amikről megtudhatják a hallgatók, hogy a Swift–Tuttle üstökös csóvájából származó, Földünk légkörébe lépve elégő parányi porszemek. De nem csak róluk esett szó, hanem a Földet fenyegető aszteroidákról, detektálásuk nehézségeiről, és arról is, hogy mikor költözhet az emberiség egy lakható exobolygóra, mik ennek a feltételei és hol tart az ezzel kapcsolatos tudományos munka.

Kiss László a kozmikus hangulat kedvéért hozott magával pár űrbéli látogatót is, és mivel ezekről elég sok szó esik az adásban, érdemes az alábbi képeket is végiglapozni.

A beszélgetésben, amit meglehetősen nehéz volt abbahagyni, egyebek mellett a következő kérdéseket érintettük:

Mi a podcast és miért jó?

A podcast az interneten bármikor elérhető rádióműsort jelent, ami rendszeresen jelentkezik. A podcasthallgatást ma már okostelefonos alkalmazások és szolgáltatások segítik, amikkel az adások letölthetők, offline is hallgathatók, és amik megjegyzik, hogy hol tartottunk legutóbb egy műsorban. Podcastot hallgatni vezetés, házimunka vagy sportolás közben is lehet, míg olvasni nemigen. Kövesd az Index podcastjait!

Rovatok