Index Vakbarát Hírportál

Grafénes akkumulátort fejleszt állítólag a Samsung

2019. augusztus 14., szerda 11:08

Ha nem csalnak Evan Blass szabadúszó techújságíró értesülései, akkor már-már forradalminak mondható technológiai újításra készül a Samsung. A megbízható szivárogtatásairól jól ismert Blass (zárt twitteres fiókja: @Evleaks) úgy értesült, hogy a dél-koreai techóriás mérnökei új típusú technológián dolgoznak: grafénes akkumulátort fejlesztenek, és már a célegyenesben vannak.

Evan Blass szerint 2021 vége felé várható az újfajta akkuval felszerelt első Samsung telefon megjelenése a piacon. Az @Evleaks-en publikált információk szerint az új, grafénes akkut kevesebb mint fél óra alatt lehet majd 100 százalékra tölteni. A mérnökök jelenleg a kapacitás növelésén és a költségek csökkentésén dolgoznak.

Mi a grafén? 

Egyetlen atom vastagságú grafitréteg, egymilliószor vékonyabb, mint a papír, keményebb az acélnál, jobb elektromos vezető a réznél, és rugalmasabb a guminál.

A szuperanyagot 2004-ben hozta létre két orosz kutató, Andrej Geim és Konsztantyin Novoszelov, akik munkájukért rekordidő alatt, 2010-ben fizikai Nobel-díjat is kaptak

A jelenleg egyeduralkodó és korlátaikat rég elért lítium-ionos akkumulátorokhoz képest az új típusú akksitól gyorsabb töltés, nagyobb kapacitás, súlycsökkenés és alacsonyabb költségek várhatók.

A grafén felhasználásával egy sor cég kísérletezik az elektronikai iparban, a Panasonic már fejlesztett hajlékony grafénes akkumulátort, koreai kutatók grafénes memóriamodulokat fejlesztettek, és a Samsung hajlékony kijelzőket is alkotott már, de ennyire elérhető közelségbe még nem került piackész grafénes technológia. Ha beválik a grafénes akku, az nagy valószínűséggel bebetonozza a Samsung előkelő pozícióját a mobilpiacon. (Android Authority)

Rovatok