Index Vakbarát Hírportál

Atombomba helyett tízezer műhold melegítené fel a Marsot

2019. augusztus 21., szerda 15:56

A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk nagyon szeretné lakhatóvá tenni a Marsot, hogy tényleg legyen értelme odaszállítani egy rakás embert, amit már korábban tervbe vett.

Az első ötlete az volt, hogy atombombákat kéne felrobbantani a Mars pólusainál, ahol sok jég található, és az majd a megoldja, hogy a Mars olyan legyen, mint a Föld. Annyira megtetszett Musknak a saját ötlete, hogy elkezdett "Nuke Mars" feliratú pólókat árulni.

Az ilyen űrbéli dolgokhoz jobban értő tudósok kevésbé voltak elájulva ettől, sőt, arra mutattak rá, hogy az atombomba rosszul is elsülhet. Mármint a bolygó felmelegítése szempontjából, merthogy a légkörbe kerülő rengeteg por blokkolhatja a napsugarakat, és még jobban lehűl a felszín.

Bár a Nature Astronomy című tudományos lapban épp nemrég jelent meg egy tanulmány arról, hogy a Mars terraformálása semmilyen mai technológiával nem lehetséges, Musk szerint erre többféle lehetőség is kínálkozik. Most azt vette a fejébe a milliárdos, hogy óriási tükrökkel irányítja a napfényt a Marsra, több tízezer műholdról, és

ezzel a mesterséges nappal fűti fel a felszínt.

A Mars átalakítása valóban célszerű lenne, ha ott tartós ott élésre szeretnének berendezkedni emberek, mert a bolygó légköre és klímája nem igazán alkalmas növények termesztésére. Persze ez is megoldható nagyon drága épületek felhúzásával.

Igazából azt kéne már eldönteni, lehetőleg tények és pontos számítások alapján, hogy melyik verzió a drágább: felbocsátani több tízezer műholdat, amelyek vagy jól fűtenek, vagy nem; vagy jól szigetelt üvegházakat építeni, amelyek bent tartják a meleget, ugyanakkor kint tartják a kozmikus sugárzást.

(Independent)

Rovatok