Index Vakbarát Hírportál

Kidobja a kazah kémeszközt a Chrome és a Firefox

2019. augusztus 22., csütörtök 11:48

A Google és a Mozilla bejelentette, hogy a böngészőikben blokkolják a kazah kormány által kiadott titkosítási tanúsítványokat. Ezzel a gyökérszintű tanúsítvánnyal ugyanis olvasni tudják a titkosított adatforgalmat, magyarán a hatóságok lenyúlhatják a 18 millió kazah állampolgár online jelszavait, és elég könnyen kémkedhetnek utánuk a Facebookon, a Gmailben, vagy bármilyen más online fiókban.

Parisa Tabriz, a Chrome böngésző vezető fejlesztője közölte, hogy semmilyen szervezetnek vagy kormánynak nem segítenek abban, hogy hozzájussanak a felhasználók adataihoz. 

A Mozilla és más nyílt forráskódú projektek gazdái már a múlt hónapban felfigyeltek arra, hogy Kazahsztán kormánya az internetszolgálatók támogatásával elkezdte a tanúsítvány letöltésére kötelezni az ország lakosságát, és erre reagáltak most a blokkolással.

A tanúsítványt az Apple is blokkolja, a Microsoft pedig közölte, hogy az nem volt a megbízható tanúsítványaik közt. 

Persze a kazah kormány megteheti, hogy egy általa módosított böngésző letöltésére kötelezi a helyi lakosságot, amelyben eleve megtalálható a kémkedéshez használt tanúsítvány, nem kell ebben a böngészőgyártókra hagyatkoznia.

(Vice)

Rovatok