Index Vakbarát Hírportál

Óriási porszívózsákban mehetünk a Marsra

2019. augusztus 22., csütörtök 14:43

Az űriparban dolgozó Sierrra Nevada Corporation bemutatta a felfújható űrbéli lakóhelynek szánt fejlesztését, amely kényelmes 300 köbméternyi teret ad a jövő űrhajósainak, hogy emberinek mondható körülmények közt utazzanak el a Marsra. 

Ebben a háromszintes modulban gyakorlatilag minden elfér, amire négy asztronautának szüksége lehet. Kiépíthetnek benne közös étkezőt, irodát, raktárat és hálóhelyeket, és több belső fallal akár az is megoldható, hogy mindannyian külön helységben legyenek, és ne menjenek egymás idegeire.

A valós méretű prototípust a NASA felhívására rakták össze, amelyben több céget bíztak meg a jövőbeli űrbéli lakóhelyek kifejlesztésével. Az amerikai űrhajósok tesztelni is fogják ezeket a lakómodulokat, pár napra beköltöznek majd, hogy kiderüljön, milyen bennük élni.

A Sierra Nevada modulja a mérete miatt előnyös, hiszen felbocsátáskor, még összehajtogatva, jóval kisebb helyet foglal, simán elfér a rakétán, és elég csak az űrben kicsomagolni.

Most már csak azt kell kitalálni, hogy hol használják fel. A NASA a Hold körüli pályára szánt Lunar Gateway űrállomáshoz a Northrop Grumman kisebb modulját rendelte meg, abban pedig ma még nem lehetünk teljesen biztosak, hogy valóban embert küldenek a Marsra a közeljövőben.

Rovatok