Index Vakbarát Hírportál

Van remény a korallok megmentésére

2019. augusztus 22., csütörtök 13:51

Először tudták laboratóriumi körülmények közt szaporodásra bírni az egyik korallfajt, és ennek az áttörésnek nagy szerepe lehet a Florida Keys melletti korallzátony megmentésében. Ez a harmadik legnagyobb korallzátony a világon, és a kísérletben szereplő oszlopos korall, a Dendrogyra cylindrus faj már nagyon közel van a kipusztuláshoz.

A tampai Floria Akvárium munkatársai azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy újra benépesítik korallokkal az Egyesült Államok egyetlen korallzátonyát, és a Project Coral nevű kezdeményezésben a londoni Horniman Múzeum szakértőivel együtt dolgozták ki a módszert, amivel a korallok nagy mennyiségű lárvát tudnak létrehozni.

Korallszekértők is kételkedtek abban, hogy ez laborban is sikerülhet. A kutatómunkát még 2014-ben kezdték el, akkor még az ágasbogas Staghorn korallal, ám hamarosan inkább az oszlopos korallal kezdtek kísérletezni, amely a kihalás szélére került, és olyan távol vannak egymástól a hím és a nőstény egyedek, hogy a természetben nagyjából esélytelen az ivaros szaporodásuk.

Az akváriumban számítógéppel vezérelt ledek segítségével teremtették meg azt a környezetet, amely a korallokat finoman a szaporodásra ösztönzi. Nagyon úgy tűnik, hogy az utódok genetikai változatossága biztosítani tudja a faj fennmaradását. A program következő fázisában a kutatók megpróbálnak több üvegházat építeni a korall szaporításához, hogy elegendő alapanyaguk legyen az újratelepítéshez.

(CNN)

Rovatok