Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz olyan egyszerű zsiráfot venni

2019. augusztus 22., csütörtök 19:28

Ezentúl szigorúbb szabályozás alatt lehet majd csak zsiráfokkal vagy zsiráf testrészekkel kereskedni, írja a France24. A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) országai megszavazták csütörtökön a faj besorolását az egyezmény II. függeléke alá.

Első alkalommal ismerték el, hogy a nemzetközi zsiráfkereskedelem a faj kihalásához vezethet

– 106 ország támogatta a genfi szavazáson az egyezmény kiterjesztését, heten tartózkodtak, 21 ország pedig ellene szavazott. Az előzetesen elfogadott határozatot még jóvá kell hagyni a CITES augusztus 28-i plenáris ülésén is, ezután 30 nappal léphet majd életbe a zsiráfvédelmi előírás, írja az MTI. 

A CITES II. függeléke olyan fajokat sorol fel, amiket ugyan veszélyeztet a nagyméretű kereskedelem, de állományuk ma még nincsen kritikus helyzetben. A függelék szigorúan szabályozza a velük folytatott kereskedelmet: egy tudományos állapotfelmérés alapján meghatározott éves mennyiség, azaz exportkvóta erejéig kerülhetnek engedélyekkel kereskedelmi forgalomba.

Nem csak a zsiráfok, de a zsiráf testrészek, és a belőlük készült műtárgyak kereskedelme is innentől kezdve engedélyköteles lenne és globális szabályozás alá esne, az országoknak pedig jegyzőkönyvet kell vezetniük az adás-vételekről.

A javaslatot főleg a nyugat-, közép- és kelet-afrikai országok támogatták, a zsiráfpopuláció pusztulása is ezeket az országokat sújtotta legerősebben – ellenezték viszont az egyezmény kiterjesztését az olyan dél-afrikai országok, mint Botswana, Dél-Afrika vagy Tanzánia. Az itteni állatok hagyományosan jobban védettek, egészségesebbek is, a déli országok szerint pedig a zsiráfkereskedelemnek nincs köze a populáció megfogyatkozásához.

Ráadásul a nemzetközi szabályozás kiterjesztése szerintük hátrányosan érinti azokat az országokat, amelyek eddig sikeresen védték a zsiráfokat:

Egy ilyen döntés nem ismeri el az eddigi eredményeinket a megőrzésben

– mondta Tanzánia képviselője. A CITES titkársága is szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi zsiráfkereskedelemnek jelentősen köze lenne a faj populációjának csökkenéséhez, amit inkább az élőhelyük szűkülésének tudnak be.

„Ideje volt ezt a döntést meghozni” – írta viszont közleményében a Humane Society International vadvilág-programjának vezetője, Adam Peyman. Szerinte a zsiráfok besorolása a II. függelék alá egy nagy segítség a fajnak, amit az utóbbi években a „csendes kihalás” fenyegetett. A Természetvédelmi Világszövetség adatai szerint az elmúlt három évtizedben

közel 40 százalékkal csökkent az afrikai zsiráfpopuláció, így már csak kevesebb, mint 100 ezer egyed van a kontinensen. 

Rovatok