Index Vakbarát Hírportál

A világ legnagyobb villáma hosszabb volt, mint egész Magyarország széltében

2019. augusztus 23., péntek 10:35

Egy amerikai kutató korábbi villámlásokat rögzítő mérésekben vett észre eddig feldolgozatlan adatokat, amelyek alapján két rekordot is felállított: azonosította a ma ismert leghosszabb, illetve a legtovább tartó villámot – írja a National Geographic.

Michael Peterson a Los Alamos-i Nemzeti Könyvtár adataiban kutakodott, a manuálisan szinte kezelhetetlen mennyiségű adat feldolgozásához pedig a saját fejlesztésű automatizált rendszerét használta. A módszerét és az eredményeit a Journal of Geophysical Research Atmospheres nevű szaklapban mutatta be. A látványos felfedezések nemcsak a rendszere hatékonyságát igazolják, hanem az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) legújabb időjárásfigyelő műholdjai, a GOES-16 és a GOES-17 érzékenységét is.

Peterson legérdekesebb eredményei:

Ezek a villámok nem a leggyakrabban látott, vertikális kiterjedésű változatok, hanem az úgynevezett pókvillámok, amelyek jellemzően komplex viharrendszerek vonzáskörzetében alakulnak ki, és horizontálisan is terjednek a felhőkön keresztül.

(Borítókép: Pókvillám Arizónában. Fotó: Wild Horizon / Getty Images)

Rovatok