Index Vakbarát Hírportál

A Youtube letiltott 210 propagandát toló kínai csatornát

2019. augusztus 23., péntek 13:41

A Youtube bejelentette, hogy elérhetetlenné tett 210 olyan csatornát, amely összehangoltan terjesztett a hongkongi tüntetésekkel kapcsolatos videókat – írja az Engadget.

Azt nem közölte a cég, hogy pontosan melyik csatornák és milyen tartalmak érintettek, de annyit elmondtak, hogy a lépés konzisztent a Twitter és a Facebook hasonló hét eleji döntésével, amiből egyértelmű, hogy kínai fiókokról és államilag szervezett információs kampányról van szó. A Twitterrel szemben ugyanakkor a Youtube nem tervezi, hogy állami irányítású csatornák esetében változtatna a hirdetési feltételeken, bár a jövőben ők is jelölni fogják a régióban az állami hátterű tartalmakat.

Hongkongban már június eleje óta folynak a kormányellenes és demokráciapárti tüntetések. A tiltakozások katalizátora az az április törvénymódosítás volt, amely értelmében a hongkongi kormány a jövőben kiadta volna a bűntények gyanúsítottjait Kínának, ami az ellenzők szerint a kínai politikai befolyás erősödéséhez vezetett volna. A június eleji tüntetések hatására a városállamot vezető Carrie Lam végül június közepén határozatlan időre elhalasztotta a módosítás elfogadását, majd később halottnak nevezte a tervezetet. A demonstrációk ellek ellenére folytatódtak, a tüntetők a javaslat teljes visszavonását, Lam lemondását és a tüntetők elleni állítólagos rendőri erőszak kivizsgálását követelték. (Az erőszakból maguk a tüntetők is kivették a részüket a rendőrök ellenében.)

Az eddigi tüntetésekről készült képgalériánkat itt tekinthetik megA tüntetők rendkívül elszántak, augusztus elején általános sztrájkot hirdettek, megbénították a város repülőterét és barikádokat emeltek. Az eldurvuló tüntetések hátteréről és a patthelyzetről ebben a cikkben írtunk részletesen. A témával kapcsolatos összes cikkünket ebben az aktában találják.

Rovatok