Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas habkősziget úszik Ausztrália felé

2019. augusztus 26., hétfő 09:54

Habkőtörmelékből alakult ki egy óriási sziget a Csendes-óceánon egy víz alatti vulkánkitörés következményeként, és a vízfelszínt befedő szőnyeg szép lassan Ausztrália felé tart. Tudósok szerint a húszezer futtballpályányi törmelék a Nagy-korallzátony előnyére válhat.

Műholdképeken már augusztus 9-én kiszúrták a vízfelszínen formálódó habkőszőnyeget, és a tengerészek is arról számoltak be, hogy 6-8 órán át úgy hajóztak, hogy a törmeléktől egyáltalán nem látták a vizet.

Habár a lebegő kövek a hajókra veszélyesek lehetnek, a tudósok kitörő örömmel fogadták a hírt. Az elmúlt évtizedekben számtalanszor megfigyeltek hasonló habkőszigetekket, és azt tapasztalták, hogy a törmelék segíthet a Nagy-korallzátony feltöltésében. Megtapadhatnak rajta algák, kagylók, és elősegítheti az egészséges, új korallok megtelepedését.

Pont akkor fog a habkő a kelet-ausztráliai partokhoz érni, amikor elkezdődik a korallok szaporodási időszaka. 

A tengerbiológusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy ettől még nem dőlhetünk hátra nyugodtan, a Nagy-korallzátony megmentéséhez ennél többre van szükség. Ha nem kezdünk valamit az ember által okozott felmelegedéssel, akkor a korallzátonyok eltűnhetnek.

(Science Alert)

Rovatok