Index Vakbarát Hírportál

A bálnák akcentusa árulkodik származási helyükről

2019. szeptember 4., szerda 09:12

A púpos bálnák énekének jellegzetességei élőhelytől függően változnak, vagyis egy bálna hangjából meg lehet állapítani, hogy honnan származik. De azért nem ennyire egyszerű a helyzet, mert ahogy a tengeri emlősök máshonnan érkezett fajtársakkal találkoznak életük során, tőlük is tanulnak dallamokat, így folyamatosan változik az énekük. Így a hang elemzéséből a bálna teljes útvonaláról nyerhetünk információkat. A kutatást vezető St Andrews-i Egyetem biológusa szerint

Az énektanulás hasonló a kulturális vívmányok átvételéhez.

A kutatók 2015 őszén rögzítették a déli Csendes-óceánon lévő Kermadec-szigetek mellett elhaladó púpos bálnák hangjait. Emellett a Csendes-óceán távol eső vidékein is felvették a bálnaéneket, majd összehasonlították a felvételeket egymással.

A felvételeket részeikre bontották, és ezek elemzésével énektípusokat tudtak meghatározni. Amikor a különböző csendes-óceáni helyszíneken rögzített hangokban megjelenő énektípusokat összehasonlították, azt találták, hogy a szaporodó- és táplálkozóhelyül szolgáló térségekre egy-egy típus jellemző.

Amikor a Kermadec-szigeteknél (ami a púpos bálnák vonulási útvonalának megállóhelyeként szolgál) áthaladó bálnák énekét vizsgálták, megtalálták bennük az egymástól igen távol eső szaporodóhelyekre jellemző énektípusokat. Ezek alapján meghatározták, hogy az állatok honnan származnak. Az eredményeket pedig igazolták a feltételezett szaporodóterületeken készített fotókkal, illetve bizonyos esetekben az egyedek genetikai azonosítására is mód nyílik.

(Sky News)

Rovatok